Dintre toate procedurile cosmetice, demachierea pare cea mai simplă. În realitate, când ne trezim în faţa unui stand cu lapte demachiant, spume, geluri sau şerveţele demachiante nu ştim ce să alegem. Tipul de ten sau sezonul ar trebui să fie un criteriu? La aceste întrebări ne răspunde dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii Miko Med.
Unicul scop al demachiantului este de a îndepărta eficient fardul, impurităţile, praful şi microbii de pe faţa noastră, dar cu o condiţie: să nu agreseze faţa. Tipul de ten nu este important în alegerea pe care o facem, pentru că demachiantul nu are rol terapeutic. El nu trebuie să estompeze ridurile, să hrănească pielea sau să trateze diferite imperfecţiuni ale tenului, fiindcă nu rămâne pe faţă mai mult de două minute, adică atât cât durează procedura de demachiere. Spumele şi gelurile demachiante sunt din ce în ce mai folosite de femei şi aceasta pentru că sunt mai uşor de utilizat în comparaţie cu laptele demachiant clasic. Dar spumele şi gelurile nu trebuie utilizate pe termen lung. "Cu atât mai mult în acest sezon nu recomand demachiantele de tip spumă sau gel. Ele conţin agenţi de spumare care provoacă deshidratare cutanată", atrage atenţia dr Viviana Iordache. Cel mult, pot fi o soluţie de urgenţă atunci când nu avem nimic altceva la îndemână. Cele mai bune sunt demachiantele cu bază grasă, de tipul laptelui demachiant, spune specialistul.
Atenţie la loţiunile tonice!
Multor femei nu le place senzaţia lăsată de demachiant pe piele şi simt nevoia să îl îndepărteze. Loţiunea tonică poate face acest lucru, dar de obicei are în compoziţie alcool (în cantitate mică) sau substanţe astringente, care usucă tenul. Cu atât mai mult iarna, loţiunile tonice nu sunt recomandate. Dacă doriţi să curăţaţi demachiantul de pe piele puteţi folosi apa minerală, fie sub formă de spray, fie îmbuteliată. Apa din spray este mai sterilă, dar aproape la fel de bună este apa minerală din comerţ, cu condiţia de a o arunca la maximum o săptămână după ce a fost deschisă. "Ea este microbiologic pură la prima deschidere, dar, dacă sticla este deschisă de mai multe ori, apa nu va mai fi la fel de curată. Se poate folosi un pet de mici dimensiuni (0,5 l) pe care să îl păstrăm la baie", ne sfătuieşte dr Viviana Iordache. După pulverizarea pe faţă, apa se îndepărtează cu un disc demachiant. Cu apa îmbuteliată se clăteşte faţa şi se curăţă în acelaşi mod.BARIERĂ DE PROTECŢIE. Faţa îşi recapătă pH-ul normal în aproximativ 15 minute de la demachiere şi spălare. Dacă nu aplicăm nici o cremă şi nu ne fardăm, dr Viviana Iordache ne recomandă să nu ieşim din casă în acest interval de timp pentru a permite pielii să-şi refacă bariera de protecţie. Cu atât mai mult trebuie respectată această regulă dacă locuim într-o zonă poluată sau dacă circulăm cu transportul în comun.
Citește pe Antena3.ro