x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la dieta cu apă. Dr. Anca Hâncu: ”Riscurile la care vă veți expune sunt uriașe"

Atenție la dieta cu apă. Dr. Anca Hâncu: ”Riscurile la care vă veți expune sunt uriașe"

de Redacția Jurnalul    |    19 Feb 2024   •   16:00
Atenție la dieta cu apă. Dr. Anca Hâncu: ”Riscurile la care vă veți expune sunt uriașe"
Sursa foto: Hepta

Postul negru, care implică doar consumul de apă, este foarte periculos pentru sănătate.

Riscul din spatele dietei cu apă, promovată intens în mediul on-line. Dr. Anca Hâncu: Un kilogram pe zi este foarte mult. Apar tulburări de comportament alimentar

Această dietă este promovată în mediul online deoarece promite  scăderea rapidă a kilogramelor în plus, dar specialiștii atrag atenție asupra pericolelor pe care le implică lipsa hranei. 

Regimul presupune ca timp de 40 de zile să se consume doar apă.

”Dacă doriți să țineți post negru mai mult de 2-3 zile, cereți sfatul unui medic, care poate să fie medicul de familie, medic generalist sau nutriționist, dar nu faceți lucrul acesta fără sfatul unui medic.

Riscurile la care vă veți expune sunt uriașe. Vorbim de riscurile digestive, adică de gastrită sau ulcer, dar și de scăderea electroliților, de hiponatremie, hipopotasemie, care pot duce la tulburări cardiovasculare, tulburări ale funcționalității inimii, la scăderea de calciu, magneziu și, bine-înțeles, a tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul nostru”, a precizat dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale și nutriționist, la Digi 24, citat de dcnews.ro.

Aceasta a explicat că nici biserica nu recomandă ”postul negru decât de dimineață până după-amiază, la ora 6”.

Nutriționistul a explicat că mecanismele de autofagie, o funcție naturală prin care sunt eliminate celulele îmbătrânire din organism, ”există în mod constant, în corpul nostru, și sunt selective, adică elimină doar ceea ce nu are nevoie. În condiții de fasting extrem cum este acesta, procesul de autofagie se va desfășura non-selectiv, deci se distrug mai multe tipuri celulare. Sunt studii care ar arătat că fastingul va scădea riscul de cancere, dar nu acest tip de fasting exagerat, de până la 40 de zile doar cu apă. Ne expunem îngrozitor. Și ca să facem acest lucru doar pentru a scădea în greutate, este complet inutil. 

Atunci când vrem să scădem în greutate, trebuie să învățăm să construim un stil de viață sănătos. Nu ne ajută cu nimic că scădem în greutate, un kilogram pe zi este foarte mult, este uriaș. Scăderea în greutate recomandată și sănătoasă este de jumătate de kilogram până la un kilogram pe săptămână, iar corpul nostru trebuie să scadă în greutate într-un mod firesc, într-un mod plăcut”, a mai spus Anca Hâncu.

"Întotdeauna când scădem în greutate trebuie să fim atenți"

”În acest post, într-adevăr, se va crea o stare de cetoză, o stare care face posibilă și va duce la oprirea poftei de mâncare și atunci este posibil să obținem acest lucru, dar nu este sănătos. Și nu atât de mult, și nu la nivel populațional.

Adică, a recomanda, nu există studii, nu există cercetări care să poată să recomandă, așa, oricui de pe stradă această experiență. Este o experiență riscantă, ca să nu mai vorbim că după acele zile, 10-20, de post negru, apar tulburări de comportament alimentar. Persoanele respective încep să mănânce în exces și până la urmă vor anula acea scădere în greutate pentru că nu o pot susține și apare o tulburare. Nu se învață.

Întotdeauna când scădem în greutate trebuie să fim atenți, contează cifrele, dar trebuie să scădem sănătos, dar și să învățăm în același timp un stil nou de viață, un stil de viață corect, nu să ne bulversăm organismul cu metode dintr-acestea, una mai șocantă decât alta”, a mai spus medicul nutriționist.

Sfaturi pentru dietă

Aceasta recomandă ca cine dorește să urmeze o astfel de dietă extremă să consulte medicul, dar să își facă analize înainte, analize care trebuie repetate și în timpul dietelor.

”Analizele trebuie făcute și în timpul acelei perioade, pentru că sunt  tot felul de vitamine și minerale care trebuie urmărite și să se gândească foarte bine la motivație.

Dacă este o motivație religioasă, atunci trebuie clar văzut ce fel de curățire a sufletului, ce fel de mesaj dorește omul să-și transmită, poate că vrea să vadă cât se poate înfrâna, cât se poate controla, dar este o metodă extremă.

O zi pe săptămână, din când în când, înainte de Paște sau de Crăciun, nu va fi o problemă, dar și acolo, doar sub supraveghere medicală. Întrebați medicul de familie dacă puteți urma acest lucru”, a concluzionat dr. Anca Hâncu.

×
Subiecte în articol: dieta apă Anca Hâncu