x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Icrele (de somon), delicatesa care ne protejează celulele stem

Icrele (de somon), delicatesa care ne protejează celulele stem

de Florian Saiu    |    21 Noi 2024   •   06:00
Icrele (de somon), delicatesa care ne protejează celulele stem

Considerate o delicatesă în spațiul asiatic, în Japonia mai ales, icrele de somon, odată consumate (cu măsură) ne apără organismul de stresul oxidativ. Mai limpede, explicat pe îndelete, în rândurile de mai jos.

„Icrele de somon sunt o încântare vizuală și gustativă - ouăle seamănă cu niște perle roșii-portocalii translucide. Fiecare ou explodează în gură cu o aromă delicată, sărată și ușor dulceagă. Icrele de somon sunt folosite pentru sushi, ca garnitură peste orez sau tăieței și pentru a pregăti o spumă sănătoasă. Un fapt puțin cunoscut este că nuanța roșie a icrelor de somon provine de la carotenoida marină denumită astaxantină. Acest compus bioactiv în sine poate reduce inflamația din țesutul adipos și protejează funcționarea sănătoasă normală a preadipocitelor și a celulelor adipoase sănătoase”, nota Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Lingurița

Dar să facem loc explicațiilor științifice: „În laborator, astaxantina are și efecte prebiotice și este benefică pentru sănătatea intestinală. De asemenea, poate stimula mecanismele de apărare ale angiogenezei pentru a ameliora circulația și protejează celulele stem împotriva stresului oxidativ. Pentru a obține aceeași cantitate de acizi omega-3 din icrele de somon ca din cod, de exemplu, ar trebui să mănânci doar o linguriță - aceeași cantitate care ar fi folosită presărată peste sushi ikura (din icre de somon), care poate fi consumată dintr-o singură înghițitură”.

Cinci șiruri portocalii

Icrele de somon nu sunt singurele delicatese cu efecte terapeutice. Un impact pozitiv asupra organismului (dacă sunt consumate echilibrat, evident) îl au și icrele ariciului de mare (da, ați citit corect). „Cunoști icrele ariciului de mare dacă ești din Sardinia sau Sicilia, unde se numesc ricci; sau din Grecia, unde le știi ca achinos; sau din Japonia, unde se numesc uni. Cele cinci șiruri portocalii de ouă care căptușesc carapacea interioară a aricilor de mare fertilizați sunt o delicatesă foarte apreciată. Ele se topesc în gură și au o aromă proaspătă, cremoasă, ușor tropicală și dulce, care este aproape afrodiziacă”, remarca Dr. Li.

Împotriva bacteriilor

„În zona Mediteranei - urma acesta -, icrele de arici de mare sunt consumate imediat, cu lingura, din cochilia ariciului viu sau sunt îndepărtate și frecate crude și amestecate cu paste sau rizoto, graten, presărate pe un preparat sau pur și simplu întinse pe pâine. În Japonia, icrele sunt asamblate sub formă de sushi și în China sunt servite crude (inclusiv ca mâncare vândută pe stradă). Icrele de arici de mare nu conțin doar cantități abundente de acizi omega-3, ci s-a descoperit că au și o activitate antibiotică susținută împotriva bacteriilor. Cercetătorii au descoperit o puternică activitate antioxidantă, despre care se crede că provine de la astaxantina bioactivă, care, ca și în cazul icrelor de somon, conferă icrelor de arici de mare culoarea portocalie adorabilă”. 

Doza de zece feliuțe

Dacă ai noroc, poți găsi uneori la piața de pește arici de mare vii de dimensiunea unor mingi de tenis. Pentru a obține aceeași cantitate de acizi omega-3 din icre de arici de mare precum cea din studiile realizate pe cod, de pildă, ar trebui să mănânci icrele a doi arici de dimensiune medie. Fiecare arici conține cinci șiruri de ouă în interiorul cochiliei, așa că ar însemna un total de zece șiruri de icre. Și mai des vei întâlni aceste icre sub forma unor felii portocalii preambalate și vândute în cutii de lemn. În acest caz, doza este de zece feliuțe”. Pofte bune!

„Nuanța roșie a icrelor de somon provine de la carotenoida marină denumită astaxantină. Acest compus bioactiv reduce inflamația din țesutul adipos”, Dr. William W. Li

„Astaxantina are și efecte prebiotice și este benefică pentru sănătatea intestinală. De asemenea, poate stimula mecanismele de apărare ale angiogenezei pentru a ameliora circulația sanguină”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: icre somon celulele stem