Alimentele excesiv de procesate includ supe preambalate, sosuri, pizza congelată și mâncăruri gata preparate, precum și hot dog, cârnați, cartofi prăjiți, sucuri, prăjituri, torturi, bomboane, gogoși, înghețată și multe altele cumpărate din magazin. Cercetările de piaţă au arătat că persoanele care consumă mai multe alimente procesate sunt aceleaşi care consumă şi băuturi carbogazoase, în schimb nu prea mănâncă legume sau fructe.
Studiul a analizat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și 34 de tipuri diferite de cancer pe o perioadă de 10 ani. Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o creștere cu 2% a riscului de a dezvolta orice tip de cancer și cu o creștere cu 19% a riscului de a fi diagnosticat cu cancer ovarian. Decesele cauzate de cancere au crescut, de asemenea, conform studiului. Pentru fiecare creștere suplimentară de 10% a consumului de alimente ultraprocesate, riscul de deces din cauza oricărui tip de cancer a crescut cu 6%, în timp ce riscul de a muri din cauza cancerului ovarian a crescut cu o treime.
În mod normal, alimentele ultraprocesate au un termen de valabilitate foarte lung şi conţin cel puţin 10 ingrediente. Şi tind să se transforme în junk food, adică să fie sărace în fibre şi bogate în calorii şi zaharuri
Oamenii de știință care cercetează alimentele ultraprocesate spun că se pare că există ceva legat de procesarea în sine - nu doar de conținutul nutrițional - care le face nesănătoase. Într-un studiu din 2019 care susține această idee, cercetătorii au împărțit 20 de persoane în două grupuri și au controlat ceea ce au mâncat timp de două săptămâni. Fiecare grup a mâncat mese cu cantități identice de calorii, zahăr, grăsimi, fibre și micronutrienți, dar un grup a avut o dietă de alimente ultraprocesate, în timp ce celălalt a mâncat alimente neprocesate. La final, persoanele care au mâncat alimente ultraprocesate au luat în greutate, în timp ce cele care au mâncat alimente neprocesate au slăbit.
În fiecare an, companiile alimentare introduc mii de noi alimente ultraprocesate, cu o varietate infinită de arome și ingrediente. Aceste produse oferă combinații puternice de grăsimi, zahăr, sodiu și arome artificiale. Ele sunt ceea ce oamenii de știință numesc hiperpalatabile: Irezistibile, ușor de mâncat în exces și capabile să deturneze sistemul de recompensă al creierului și să provoace pofte puternice. Nu este vorba doar de sare și zahăr, care sunt cele mai evidente, ci și de îndulcitori artificiali, coloranți artificiali, emulgatori, stabilizatori, gumă de guar și gumă de xantan, nenumărate alte elemente şi componente al căror efect nu e foarte clar deocamdată.
Băuturile zaharoase și multe dintre cerealele pentru micul dejun sunt alimente ultraprocesate, la fel ca și inovațiile mai recente, cum ar fi așa-numiții burgeri „pe bază de plante”, care sunt de obicei făcuți din izolate de proteine și alte substanțe chimice pentru a face produsele mai gustoase.
Cel mai simplu mod de a elimina alimentele ultraprocesate din dieta dumneavoastră este să cumpărați mai puține alimente preparate și ambalate și să consumați mai multe alimente integrale și minim procesate. În loc să cumpărați iaurturi cu fructe îndulcite și încărcate cu aditivi, cumpărați iaurt simplu și adăugați fructe de pădure, unt de nuci și miere, dacă doriți. Luați în considerare posibilitatea de a renunța la șnitelele congelate, fish fingers sau alte tipuri de crochete şi să le faceţi acasă, la cuptor. Nu durează mult mai mult şi sunt mult mai sănătoase.
De asemenea, ar trebui să eliminați sucurile zaharoase și băuturile hidratante, folosite de obicei la antrenamentele sportive, care au mulți aditivi și o valoare nutritivă mică sau deloc. Înlocuiți-le cu apă minerală cu lămâie sau lime, ceaiuri neîndulcite și apă plată sau apă aromatizată cu fructe adevărate.
Iată şi câteva idei pentru a reduce consumul alimentelor ultraprocesate:
-
Faceţi schimbări treptate, nu bruşte deşi poate părea tentant să încercăm să schimbăm totul deodată, avem mai multe şanse să menţinem obiceiurile sănătoase dacă facem câte o schimbare pe rând. De exemplu, dacă de obicei serviți sucuri sau băuturi răcoritoare la mese, încercați să le înlocuiți cu apă. După câteva zile, eliminați o altă sursă majoră de zahăr. Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă acomodați mai ușor la schimbări din punct de vedere mental, dar va ajuta și la reducerea oricăror simptome fizice pe care le puteți experimenta
-
Mergeţi la cumpărături cu o listă pregătită dinainte
-
Citiţi lista de ingrediente
-
Fiţi atenţi la conţinutul de zahăr
-
Cumpăraţi mai degrabă de pe rafturile din marginea supermarketurilor, în centru stau de obicei alimentele cu termen de valabilitate mai lung, deci mai procesate