x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum încetinești procesul de îmbătrânire 

Cum încetinești procesul de îmbătrânire 

de Paul Bardasu    |    13 Dec 2022   •   06:30
Cum încetinești procesul de îmbătrânire 

Îmbătrânirea este o etapă inevitabilă în viața fiecăruia dintre noi. Este imposibil să înșelăm natura, dar putem încetini semnificativ acest proces. Din păcate, mulți dintre noi îmbătrânim prematur, din cauza alegerilor pe care le facem de-a lungul vieții.

 

Îmbătrânirea rapidă poate începe din cauza unei situații stresante puternice. De asemenea, îmbătrânirea bruscă poate fi declanșată de boli cronice, de genetica slabă și ereditate, dar și de bolile hormonale.

Dacă vorbim despre ceea ce afectează cel mai mult îmbătrânirea, atunci trebuie să înțelegem că rata de îmbătrânire a oricărei persoane depinde 20% de ereditate și genetică, iar restul de 80% - de stilul de viață: somnul, alimentația, activitatea fizică, obiceiurile nocive. Deci, obiceiurile proaste și ritmul de trai greșit, ca fumatul, lipsa somnului, alimentația greșită, dar și situațiile stresante duc inevitabil la accelerarea procesului de îmbătrânire.

Pielea feței, prima afectată

Există două laturi ale îmbătrânirii: îmbătrânirea pe care o vedem la nivelul corpului și cea interioară, cea din urma fiind mult mai gravă, care ne pune viața în pericol. 

Dacă vorbim despre manifestarea externă a îmbătrânirii, atunci primele semne de îmbătrânire apar cel mai adesea pe piele și, în primul rând, pe față. Mai întâi îmbătrânește pielea feței, apoi pielea gâtului și a mâinilor. Dacă pielea corpului este, de obicei, protejată de îmbrăcăminte, atunci pielea feței, în ciuda îngrijirii, rămâne neprotejată. De asemenea, din cauza numărului mare de mușchi faciali, pe față încep să apară primele riduri profunde.

În ceea ce privește semnele ascunse ale îmbătrânirii, trebuie să știm că și sistemul cardio-muscular îmbătrânește. De aceea, persoanele peste 50 de ani trebuie să consulte regulat un cardiolog, să-și monitorizeze tensiunea și starea vaselor de sânge.

De regulă, până la vârsta de 30 de ani, grăsimea de pe față este distribuită uniform și tenul este neted și elastic. După 30 de ani, cantitatea de grăsime de pe față scade. Trăsăturile feței își pierd rotunjimea, pielea își pierde elasticitatea și cade. Deshidratarea și sensibilitatea pielii cresc, apar ridurile, pigmentarea, iar ovalul feței se modifică, scrie dcnews.ro.

Tipul pielii determină gradul de îmbătrânire

Conform specialiștilor, pielea uscată îmbătrânește mult mai repede decât pielea grasă și începe să-și piardă, rapid, fermitatea și elasticitatea. Dacă ești fumător, procesul de îmbătrânire a pielii va fi mult mai rapid. Iar obiceiul de a bea apă înainte de somn poate provoca umflarea țesuturilor, ceea ce duce la căderea colțurilor gurii și apariția timpurie a ridurilor de la nivelul feței.

Cea mai periculoasă băutură pentru toate persoanele în general și pentru cele în vârstă în special este alcoolul. Alcoolul în exces accelerează activitatea inimii și crește nevoia acesteia de oxigen. În plus, alcoolul poate provoca o criză hipertensivă gravă și un salt brusc al tensiunii.De asemenea, alcoolul contribuie la dezvoltarea osteoporozei, a demenței și crește semnificativ fragilitatea oaselor. 

Alimentație adecvată și un stil de viață activ

Medicii sunt convinși că procesul de îmbătrânire poate fi încetinit semnificativ, dacă sunt respectate anumite reguli.

Din păcate, îmbătrânirea nu poate fi oprită. Cu toate acestea, poate fi încetinită semnificativ. Dacă vorbim despre îmbătrânirea hormonală, atunci aceasta poate fi încetinită prin alegerea medicamentelor potrivite. 

Îmbătrânirea hormonală a pielii se observă la femei în timpul menopauzei și apare din cauza scăderii concentrației de estradiol, hormonul sexual feminin. În acest caz, trebuie să consulți un endocrinolog, care te va ajuta să alegi medicamentele potrivite.

Dacă vorbim despre îmbătrânirea legată de vârstă, atunci aceasta poate fi încetinită semnificativ printr-o alimentație adecvată și un stil de viață activ. În primul rând, încearcă să scapi de excesul de greutate. Nu slăbi prea repede, deoarece pierderea bruscă în greutate va lăsa pielea slăbită și căzută, iar greutatea va reveni. Slăbește treptat, fără diete excesive și exerciții fizice excesive.

De asemenea, nutriționiștii recomandă să consumi cât mai multe legume, verdeață, produse lactate, semințe de dovleac, pește gras, roșii, cacao și ciocolată neagră.

Pentru a încetini îmbătrânirea, trebuie să ai un stil de viață activ și să ieși mai des la aer. Dacă sănătatea îți permite, mergi la înot, care este extrem de util pentru funcționarea sistemului muscular-scheletic și a celui cardiovascular. Dacă ți-e dificil să faci înot, măcar plimbă-te în fiecare zi.

×
Subiecte în articol: imbatranire proces piele alimentatie