x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Masa de seară, poate mai importantă decât cea de dimineață 

Masa de seară, poate mai importantă decât cea de dimineață 

de Maria Coman     |    05 Iul 2022   •   07:20
Masa de seară, poate mai importantă decât cea de dimineață 

Ni se spune frecvent că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, dar e bine să vorbim și despre ce, cum și când mâncăm seara. Însă din ce în ce mai multe studii vorbesc despre legătura dintre cină și obezitate, dintre cină și diabet, dintre cină și efecte nedorite asupra metabolismului.

 

 Nu e bine să sărim cu totul peste masa de seară, cum nu e bine să sărim peste niciuna dintre mese, dar trebuie să ținem cont de câteva reguli, ca să ne protejăm și sănătatea, și greutatea. 

Mesele târzii și bogate în carbohidrați seara sunt legate de valori crescute ale glicemiei, iar persoanele care sar peste micul dejun, dar mănâncă seara târziu trec printr-o situație similară. Nu întâmplător, în țările în care obezitatea afectează un procent mai mare al populației, precum Marea Britanie sau Statele Unite, cina reprezintă masa principală a zilei. Și nu orice fel de cină, ci una bogată în carbohidrați și grăsimi, menită să compenseze efectele înfometării și ale lipsei de nutrienți de peste zi. În mod natural, sistemul digestiv este cel mai puțin eficient spre seară și mai ales noaptea. Cu cât mizăm mai mult pe masa de seară, cu atât crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. De aceea este foarte important ce mâncăm seara. Este, cu siguranță, dificil în zilele noastre să reușim să ne organizăm astfel încât să nu mâncăm după ora 18.00, dar cu cât luăm cina mai devreme, cu atât lăsăm mai mult timp organismului pentru digestie. Pentru că trebuie spus că mesele târzii nici nu ne lasă să ne odihnim bine.  Dacă reușim să menținem un ritm regulat al meselor și să consumăm alimentele potrivite după ora 6 seara, nu ocolim numai surprizele neplăcute oferite de cântar, ci ne și protejăm sănătatea.

Ce să nu mâncăm seara? În primul rând, desigur, carbohidrați. Nu toți sunt nocivi, dar la masa de seară e bine să îi evităm cu totul, nu doar pe cei rafinați. Cerealele, pastele făinoase, orezul, porumbul, cartofii, boabele cum ar fi mazărea, toate acestea trebuie, de asemenea, evitate la masa de seară. Fructele, la rândul lor, e bine să se regăsească la alte mese, pe parcursul zilei. Și chiar dacă par a fi o alternativă ușoară pentru cină, nu este deloc așa. Sunt foarte grele pentru ficat. Asta pentru că excesul de glucide va fi transformat de către ficat în trigliceride, care se vor depune apoi sub formă de grăsimi. Grăsimile saturate, trans și prăjelile sunt și ele de evitat la masa de seară și nu numai, deoarece sunt cele mai calorice și mai nocive tipuri de alimente.

Pe lista alimentelor permise seara, ba chiar indicate, se numără legumele. Cât vrem, nu sunt prea multe limite.

 Poți mânca aproape jumătate de kilogram de legume verzi proaspete, pentru că însumează numai 100 de calorii. Sau poți prepara legume la cuptor, asezonate din plin cu ierburi aromatice și doar un puf de ulei de măsline. Trece, așadar, pe listă ardeii, castraveții, ceapa, morcovii, dovleceii, vinetele, broccoli, spanacul, salata verde, ridichile. Sau ce spui de ciuperci? Conțin fibre, vitamine și minerale care scad absorbția grăsimilor, întrețin senzația de sațietate și încetinesc procesul de îmbătrânire, spune medicul Laura Ene. 

Pe lângă legume, o porție de peşte, pui, curcan la grătar sau la cuptor. Este vorba despre proteine de calitate, care ajută la buna funcționare a organismului. Lactatele degresate, de asemenea, sunt recomandate. Ele sunt sursă  de proteine, de calciu și de sațietate. Sunt eficiente în calmarea foamei și nici nu vin la pachet cu un aport caloric considerabil. Așadar, un răspuns la întrebarea ce mâncăm seara poate fi: un iaurt sau o cană de lapte cald cu scorțișoară. O telemea rasă deasupra salatei despre care vorbeam mai sus  este o alegere foarte bună atât pentru ficatul, cât și pentru stomacul tău. Sau o porție de brânză de vaci cu bastonașe de castravete și gogoșar. La fel de potrivită atunci când ne întrebăm ce mâncăm seara este o felie de caș, urdă ori mozarella degresată. Acestea oferă nu doar sațietate, dar și o stare de bine datorită cazeomorfinei conținute în brânză, care ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim mult mai bine decât o eventuală porție de cartofi prăjiți. O supă poate să fie și ea o cină potrivită. Alegeți-vă legumele preferate, gătiți-le într-o oală sub presiune cu puțină apă, amestecați-le într-un blender, adăugați o puțină zeamă de lămâie, sare și piper negru - și sunteți gata. Supa este foarte bună pentru intestine, pentru stomac, și asigură și o bună hidratare. Nu e nevoie de rețete sofisticate, dimpotrivă, alimentele cu cât sunt mai puțin preparate termic, cu atât își păstrează proprietățile nutritive. Dacă simțiți nevoia imperioasă a unei gustări la orele mai înaintate ale serii, câteva nuci, alune sau migdale crude îți vor satisface poftele fără costuri pentru sănătate sau siluetă. Cu condiția să rămână „câteva”.

×