x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Doua perne sub cap

Doua perne sub cap

28 Apr 2006   •   00:00

S-a obisnuit lumea ca atunci cand te vezi ochi in ochi cu un medic de inima, acesta sa iti spuna urmatoarele intrebari: "te doare in piept la efort?", "te doare inima la o distanta din ce in ce mai scurta parcursa pe jos si la tot mai putine scari urcate?", "te doare in piept cand e frig afara?", "ai palpitatii?" etc.

S-a obisnuit lumea ca atunci cand te vezi ochi in ochi cu un medic de inima, acesta sa iti spuna urmatoarele intrebari: "te doare in piept la efort?", "te doare inima la o distanta din ce in ce mai scurta parcursa pe jos si la tot mai putine scari urcate?", "te doare in piept cand e frig afara?", "ai palpitatii?" etc. Mai putin s-au obisnuit pacientii cand cardiologul ii intreaba daca simt nevoia sa puna si a doua perna sub cap in pat. Prof. dr. Daniela Bartos, sefa Sectiei de medicina interna de la Spitalul clinic de urgenta Floreasca, spune ca in bolile de inima, din cauza dificultatii in respiratie, suferinzii isi inalta capul in timpul somnului, punandu-si inca un puisor peste perna.

Necesitatea de inaltare a capului in timpul somnului este dictata si in alte afectiuni, de exemplu, in refluxul gastroesofagian. Din cauza unor defecte aparute la sfincterul esofagian inferior apare refluxul gastroesofagian, adica secretiile din stomac, chiar si alimente o iau de-a-ndaratelea si urca prin esofag ajungand chiar in cavitatea bucala.

Acest drum invers, anormal, se petrece mai ales noaptea. Esofagul nu este proiectat sa faca fata sucurilor acide din stomac si atunci reintoarcerea pe contrasens a alimentelor cu sucuri gastrice irita mucoasa esofagiana, apar arsuri, iar cand mancarea ajunge anormal si in gura sunt atacate si organe ORL, cum ar fi laringele, mucoasa bucala etc. Pentru a micsora acest reflux gastroesofagian, suferinzii trebuie sa doarma cu capul mai sus, sa-si puna inca o perna sub cap.

Dar pentru limitarea refluxului gastroesofagian cu intreg cortegiul de neplaceri, omul trebuie sa manance cu 2-3 ore inainte de a se culca si sa nu faca eforturi ce maresc presiunea in abdomen si favorizeaza refluxul gastroesofagian.

×
Subiecte în articol: editorial