Dar organismului nu-i pică bine nici mâncarea dintr-o bucătărie prea complicată. Mai există o falsă diversitate, o păcăleală, în spatele bogăţiei din supermarket-uri, fiindcă miile de produse alimentare înseamnă de fapt doar porumb şi soia. De altfel, dintre gafele făcute de omul modern pe lângă sedentarism se poate enunţa şi o altă eroare, că se mănâncă mai ales calorii goale, cu alte cuvinte, o abundenţă alarmantă de calorii industriale îmbolnăvitoare. Tocmai de aceea, omul trebuie să găsească un echilibru între alimentul din cultură, adică din natură, şi alimentul suprarafinat, devenit o specialitate pe toate rafturile. Un alt principiu pe care trebuie să-l urmeze omul în organizarea vieţii este şi ritmul cu care este obişnuit organismul în anumite perioade ale zilei, adică ritmul circadian. Astfel, ştiinţa a demonstrat că, în primele ore ale dimineţii, se află în maximum de lucrare intestinul gros. Tocmai de aceea este bine ca omul să-şi creeze reflexul de a avea scaun imediat după ce s-a trezit din somnul de noapte. În orele care urmează, dar tot în perioada dimineţii devreme, încep să lucreze la turaţie maximă intestinul subţire şi pancreasul. Aceste două organe sunt profund implicate în digestie, tocmai de aceea oamenii sunt sfătuiţi să mănânce consistent la micul dejun. Fiindcă intestinul subţire şi pancreasul sunt în formă maximă la 8-9 dimineaţa. Apoi, lucrează spornic sistemul inimii, şi asta se potriveşte cu perioada zilei în care omul face efortul de bază în treburile zilnice.
Citește pe Antena3.ro