x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Plamanii

21 Mar 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • LECTIA DE ANATOMIE
  • Principalele organe ale aparatului respirator, plamanii sunt situati in cavitatea toracica si au forma unor jumatati de con sectionat de la varf spre baza. Fiecare este situat in cate o cavitate pleurala – dreapta si stanga, separate pe linia de mijloc de catre mediastinul toracic (spatiul dintre fetele mediale ale celor doi plamani).

    Aerul care patrunde prin nas si gura trece prin laringe, faringe (cai aeriene externe), trahee, tuburi ramificate numite bronhii si bronhiole, ajungand in cele din urma la plamani: cel drept, format din trei lobi, si cel stang, format din doi lobi. Fiecare arata ca "un fagure de miere cu mici saculeti in care intra aerul", ne explica doctorul Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". O dubla foita subtire numita pleura inveleste plamanul si fata interna a toracelui. Rolul pleurei este, conform doctorului Mihaltan, de a permite alunecarea plamanului in miscarile caracteristice respiratiei. Caile respiratorii se ramifica in milioane de saculeti plini cu aer, numiti alveole.

    Arterele pulmonare sunt cele care aduc de la inima la plamani sangele incarcat cu bioxid de carbon, iar venele pulmonare duc de la plamani spre inima sangele incarcat cu oxigen. Vasele de sange se despart in ramurele, care impreuna cu ramurile terminale ale arborelui respirator se ramifica in vase capilare sangvine. Prin peretii alveolelor si vaselor capilare se face schimbul de gaze dintre aerul atmosferic si sange.

    Datorita faptului ca plamanii comunica direct cu atmosfera, sunt expusi actiunilor factorilor nocivi existenti in atmosfera. Bolile cele mai frecvente sunt cancerul bronhopulmonar, bolile obstructive (astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita cronica) si bolile infectioase (bronhopulmonii, pleurezii, sindroame posttuberculoase). "Bolile de plaman netratate au un simptom comun – aflam de la doctorul Mihaltan – insuficienta respiratorie cronica sau acuta care se manifesta prin gafaiala, dispnee, tuse si lipsa de somn." Multe dintre boli au la baza fumatul, apoi poluarea casnica si cea industriala.

    STIATI CA...
  • Plamanii sunt umpluti de obicei cu 3 litri de aer, la care se mai adauga 0,5 litri la o inspiratie obisnuita, ceea ce inseamna ca o sesime din aerul pulmonar este ventilata in permanenta. In medie, intr-o singura zi, omul ventileaza 24.000 de litri de aer, variatia fiind produsa de activitatea pe care o realizeaza si de constitutie.
  • In sistemul nervos central se afla centrul nervos care comanda si regleaza miscarile respiratiei prin nervii ce se distribuie in musculatura toracelui, motorul acestor miscari. La acest centru vin impulsuri care il excita sau il deprima si de la el pleaca spre muschii respiratori comenzi pentru accelerarea sau incetinirea miscarilor respiratorii.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie