x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfaturi care tin de cald

Sfaturi care tin de cald

15 Apr 2006   •   00:00

Temperaturile scad in fiecare zi, frigul e tot mai patrunzator. Ce-i de facut? Ne tragem caciula pe frunte si pe urechi, ne punem un fular la gat si un pulovar mai gros pe sub palton... Dar oare e suficient sa evitam frigul si sa scapam de consecintele lui? Conf. dr. Dumitru Matei ne da cateva sfaturi care sa ne tina de cald cand gradele din termometre sunt putine: "In primul rand, pentru a ne proteja de frig trebuie sa ne imbracam corespunzator. Imbracamintea si incaltamintea adecvate asigura confortul termic in zilele reci si ploioase. In al doilea rand, trebuie sa ne expunem la frig progresiv. Organismul necesita o adaptare la temperaturile scazute, pentru ca expunerea brusca la frig poate sa genereze neplaceri". Cand frigul este asociat cu umezeala, organismul pierde mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. De asemenea, umiditatea crescuta si frigul sensibilizeaza mucoasa nazala (poarta de intrare a virusurilor in organism).

GUTURAI, FARINGITA...

Aerul rece inhalat provoaca o congestionare a mucoasei cailor respiratorii favorabila inmultirii microbilor si cresterii virulentei lor. Guturaiul (inflamatia mucoasei nasului), faringita, laringita sunt urmarile actiunii frigului exercitata mai ales asupra zonei fetei si a extremitatilor.

In principiu, guturaiul, faringitele, laringitele nu sunt boli periculoase, insa au simptome neplacute (raguseala, senzatie de uscaciune si arsura in gat, dificultate la inghitit, tuse seaca), care sunt suportate mai greu sau mai usor de la o persoana la alta.

VITAMINE SI MINERALE

Se intelege ca principala masura pentru a evita nesuferitele viroze si complicatiile acestora este intarirea imunitatii. "In acest sens recomandam medicamente, siropuri imunostimulatoare pe baza de plante, polen, propolis. De asemenea, folosirea unor suplimente cu vitamine si minerale contribuie la mentinerea tonusului si la stimularea imunitatii. Dar atentie! Suplimentele cu vitamine si minerale nu trebuie luate o perioada prea lunga, pentru ca pot fi periculoase, daca sunt administrate fara consultarea medicului", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Un exemplu in acest sens este vitamina C. Ne-am obisnuit ca, la primele simptome de raceala sau gripa, sa apelam la aceasta vitamina. In doze uzuale – de 50 pana la 200 de miligrame pe zi –, vitamina C are efecte benefice. Daca doza este depasita, apar gastritele, hemoragiile. Pe termen lung, dozele mari de vitamina C creeaza chiar dependenta. O cura de legume si fructe poate ajuta la intarirea sistemului imunitar. Pe langa suplimentele multivitaminice, putem sa ne desfatam cu gutui, pere, struguri sau citrice.

BATRANII, CARDIACII

Cei mai sensibili la umiditate si frig sunt batranii, la care se inregistreaza modificari ale pulsului, ale tensiunii arteriale, dureri de articulatii sau insomnii. Oscilatiile de temperatura determina si agravarea afectiunilor cronice. Aerul rece creste numarul crizelor de astm bronsic.

Efortul de adaptare la temperaturile scazute intensifica circulatia sangvina si suprasolicita aparatul cardiovascular. Persoanele sanatoase se adapteaza mai usor, dar cele cu afectiuni cardiovasculare suporta mult mai greu schimbarile vremii. Starea de oboseala, senzatia de lipsa de aer de care se plang cardiacii sunt determinate de cresterea umiditatii. Pentru a evita neplacerile, cardiacii trebuie sa aiba un regim de efort moderat, iar modificarile de ritm cardiac trebuie sesizate medicului de familie.

ALIMENTATIE

Pentru a rezista mai bine la frig, conf. dr. Dumitru Matei ne recomanda un regim alimentar mai bogat in calorii. Daca vara regimul alimentar a fost alcatuit din lactate, orez, peste, multe fructe si legume, acum trebuie sa mancam mai multe grasimi animale si vegetale, proteine de buna calitate, glucide. Acestea ofera organismului energia necesara adaptarii la temperaturile scazute. Chiar daca afara ploua si este frig, nu trebuie sa uitam nici de hidratare – 1,5-2 litri de apa pe zi ne ajuta sa eliminam toxinele si sa mentinem un tonus ridicat al organismului.

"Cand temperaturile scazute sunt asociate cu umezeala, organismul pierde mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. Cea mai frecventa patologie care este consecinta frigului si a umezelii este reprezentata de infectiile respiratorii, specifice sezonului toamna-iarna"
conf. dr. Dumitru Matei

CEATA. Daca este asociata cu temperatura scazuta, ceata irita caile respiratorii, favorizand aparitia laringitei virale. Aceasta se manifesta prin inflamarea coardelor vocale, prin raguseala si pierderea vocii. De asemenea, ceata ingreuneaza respiratia. Cele mai afectate, in zilele reci si cu ceata, sunt persoanele suferinde de boli respiratorii – astm bronsic, bronho-pneumopatie cronica obstructiva.

OPTIMISM. Cand suntem veseli si optimisti, sistemul imunitar este mai activ si suntem mai bine protejati in fata bolilor. Daca trecem cu foarte mare greutate peste stresul de acasa sau de la munca, daca ploaia ne da o stare proasta, atunci frigul si umezeala gasesc in organismul nostru terenul favorabil pentru a actiona. Femeile sunt mai nervoase decat barbatii cand afara este frig, cand ploua zile in sir.

STIRI
CRIOTERAPIE. Medicul japonez Tosimo Iamauci foloseste o metoda mai putin obisnuita pentru tratarea bolilor reumatismale: crioterapia (utilizarea zapezii carbonice sau a azotului lichid). Potrivit dr. Tosimo Iamauci, aproape 80% dintre pacienti scapa de neplacutele dureri si isi reiau activitatea. Ciclul de tratament are doua faze: aplicarea pe articulatiile dureroase a zapezii carbonice, apoi efectuarea de exercitii fizice. Procedurile se repeta de cateva ori pe zi, timp de doua saptamani.

VIRUS ANTICANCER. Cercetatorii sud-coreeni au creat un virus care poate distruge celulele canceroase si le poate proteja pe cele sanatoase. Cercetarile sunt deocamdata in faza de experiment la Yonsei University (Coreea de Sud). Coreenii au ales un adenovirus banal, care provoaca racelile in sezonul rece. Pentru a putea distruge celulele canceroase, adenovirusului i se adauga un fragment de ADN uman. Dupa introducerea in tumoare, virusul se inmulteste cu repeziciune si distruge celulele canceroase in proportie de 90%.

PIELE. In sezonul rece, pielea isi pierde tonusul si supletea, devenind aspra si lipsita de stralucire. Frigul provoaca strangerea vaselor sangvine, incetineste circulatia sangelui, iar epiderma nu mai este irigata si hranita suficient. De asemenea, temperaturile scazute determina diminuarea productiei de grasimi, tulburarea activitatii glandelor sudoripare. Pielea se deshidrateaza mai puternic in sezonul rece din cauza lipsei transpiratiei. In aceste conditii, crema hidratanta nu trebuie sa lipseasca din trusa nimanui.
×
Subiecte în articol: frig medicul de familie