x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sunt pregatita pentru bisturiu

Sunt pregatita pentru bisturiu

17 Apr 2006   •   00:00

Modificarea stilului de viata, restructurarea dietei, renuntarea la fumat, la unele medicamente sunt caile de urmat atunci cand vi se spune ca trebuie sa treceti printr-o interventie chirurgicala. Chirurgul este cel care va va da o serie de indicatii specifice despre pregatirea preoperatorie: ce aveti voie sa mancati si ce nu, ce medicamente sau vitamine puteti sa luati...

Fara anticonceptionale, fara tigari

Respectarea unei diete drastice inainte de operatie poate intarzia recuperarea. Pentru prevenirea complicatiilor intra si postoperatorii, femeile trebuie sa ii comunice medicului daca iau anticonceptionale.

De ce? Pentru ca pilulele contraceptive pot prelungi sangerarile sau pot predispune la formarea unor hematoame. Acest lucru poate incetini vindecarea, iar in unele cazuri poate provoca infectii locale sau generalizate. Fie ca este vorba despre o operatie simpla in sfera ORL sau o interventie stomatologica, fie ca este vorba despre o interventie chirurgicala complexa, cu grad mare de risc, cel mai bine este sa renuntati la fumat inainte. Pentru ca si fumatul poate incetini vindecarea si recuperarea dupa o operatie.

Discutia premergatoare operatiei trebuie sa ii ofere medicului chirurg informatii despre eventualele probleme medicale pe care le are pacientul, astfel incat sa poata fi evitate complicatiile in timpul interventiei sau dupa aceasta. Chirurgul si anestezistul trebuie sa stie daca pacientul are probleme cu tensiunea, probleme vasculare, probleme pulmonare, daca a suferit vreun infarct, daca are diabet. Problemele cardiovasculare trebuie cunoscute dinainte de specialist, pentru alegerea medicamentelor si a anestezicelor corespunzatoare. De asemenea, tulburarile de coagulare a sangelui, problemele neurologice sau alergiile la diferite medicamente pot constitui un obstacol in derularea in bune conditii a interventiei chirurgicale.

Inainte de operatie, prin intermediul medicului de familie sunt efectuate unele investigatii uzuale: hemograma (numarul globulelor albe si rosii), viteza de sedimentare a sangelui (VSH), Rh-ul, glicemia, transaminazele, proteinele totale, bilirubinemia, ureea, electrocardiograma etc. Ce se intampla daca rezultatele analizelor preoperatorii nu sunt prea bune? "Se face tratamentul necesar pana se rezolva problema. Nu poti sa trimiti pe masa de operatie un pacient anemic, de exemplu. In asemenea cazuri, daca este vorba despre o urgenta, se face o transfuzie. Daca insa operatia nu constituie o urgenta, este recomandat tratamentul cu fier pana se corecteaza anemia, apoi se poate interveni chirurgical", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Pregatirea preoperatorie a unui pacient depinde de mai multi factori: varsta, gravitatea bolii, unele perceptii subiective fata de actul chirurgical in sine. "Unii pacienti intampina vestea ca trebuie sa ajunga pe masa de operatie cu mai mult curaj, altii sunt foarte tematori. Exista persoane care tind sa ignore recomandarile medicilor si nu constientizeaza suficient gravitatea bolii. Si atunci medicului de familie ii revine misiunea sa il convinga pe bolnav sa nu amane interventia chirurgicala, pentru ca de aceasta depinde viata sa. Retinerile si temerile sunt mult mai mari atunci cand interventia chirurgicala presupune un grad ridicat de risc, atunci cand boala este grava sau cand varsta este inaintata", arata conf. dr. Dumitru Matei.

Varsta a treia

Persoanele de varsta a treia accepta mai usor bolile cronice, pentru ca o data cu inaintarea in varsta aceste afectiuni se regasesc la majoritatea pacientilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre o interventie chirurgicala. Varstnicii sunt mai reticenti la schimbare si, adesea, sunt greu de convins sa ajunga pe masa de operatie. De aceea, necesitatea efectuarii unei operatii nu trebuie comunicata cu brutalitate bolnavilor. Ei trebuie informati inainte de operatie, astfel incat sa cunoasca riscurile si potentialele beneficii ale operatiei.

Sfatul medicului

"Anxietatea, teama de operatie si chiar teama de medic sunt mult mai frecvente la varsta copilariei", afirma conf. dr. Dumitru Matei. O interventie chirurgicala poate fi traumatizanta pentru copil, de aceea chirurgul, dar si parintii trebuie sa inlature sentimentul de teama la micut. In cazul copiilor mai mici de 4 ani este nevoie ca parintii sa le explice situatia reala cu convingere. Este important ca parintii sa dea dovada de calm, altfel starea lor de agitatie poate fi transmisa copilului. In cazul copiilor mai mari este utila o discutie cu chirurgul inainte de operatie. Acesta le va spune de ce trebuie sa mearga la operatie si care sunt avantajele interventiei chirurgicale.

FRUMUSETE. Pe langa analizele preliminare, in cazul celor care vor sa isi faca o operatie estetica (marirea sanilor, corectarea nasului, ridicarea pleoapelor), este nevoie si de o evaluare psihologica. In acest fel, vor fi evidentiate asteptarile concrete ale pacientului si motivele pentru care acesta a apelat la chirurgia plastica. De asemenea, discutia cu medicul elimina sperantele exagerate si inutile uneori in ceea ce priveste rezultatul interventiei. Aceasta discutie inlatura riscul ca pacientul sa fie nemultumit dupa operatie.

ASPIRINA. Anuntati obligatoriu medicul daca ati avut hemoragii de orice fel inainte de internare. De asemenea, in aceasta perioada trebuie evitate medicamentele care pot influenta coagularea sangelui.
In aceasta categorie se incadreaza si banala aspirina, care poate determina tulburari de coagulare si aparitia unor hemoragii la toate nivelurile.

STIRI
VACCIN. Cercetatorii americani au testat un vaccin care poate fi eficient in lupta cu microbii rezistenti la antibiotice. In experimente pe animale de laborator, noul preparat a fost folosit impotriva stafilococului auriu. Potrivit dr. Olaf Schneewind, coordonatorul proiectului, noul vaccin are sanse mari sa treaca de faza de experiment si sa poata fi folosit in cazul infectiilor intraspitalicesti. Potrivit statisticilor, infectiile intraspitalicesti iau viata a 12.000 de persoane anual numai in Statele Unite.

OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca este pregatita sa acorde sprijin statelor in lupta impotriva coruptiei din sectorul farmaceutic. In acest scop, OMS a alcatuit un grup de experti internationali care vor studia caile de imbunatatire a transparentei in domeniul cumpararii si vanzarii de medicamente. Coruptia in domeniul farmaceutic are forme dintre cele mai diverse. Este frecventa practica inregistrarii unor medicamente in lipsa documentelor si a verificarii necesare. Astfel se explica de ce pe piata ajung medicamente de proasta calitate, periculoase pentru viata bolnavilor.

FUMAT. Incepand din februarie 2007, Franta va interzice fumatul in locurile publice. Cafenelele, barurile, restaurantele au primit insa o perioada de gratie: in aceste locuri, interdictia de a fuma va fi aplicata incepand din ianuarie 2008. Potrivit premierului francez, Dominique de Villepin, in Franta mor zilnic 13 persoane din cauza fumatului pasiv. Acesta a mai adaugat ca statul francez este pregatit sa ii ajute pe cei care vor sa scape de dependenta de nicotina, platindu-le o treime din costul primei luni de tratament.
×
Subiecte în articol: operatie medicul de familie