x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 6 „aripioare” pentru o viață bună

6 „aripioare” pentru o viață bună

de ​​​​​​​Florian Saiu    |    06 Aug 2024   •   06:00
6 „aripioare” pentru o viață bună

​​​​​​​E vară, e cald, pofta de mâncare scade, așadar ce prilej mai bun pentru a încerca să-ți potrivești greutatea corporală la valori apte să-ți confere o existență de futuraș? Ia seama la sfaturile dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024), apoi încearcă.

1. Hesperidina/Neohesperidina

„Iubitorii citricelor vor fi încântați să afle că acești compuși bioactivi înrudiți, care combat grăsimea, se găsesc în portocale, mandarine, grepfrut, lămâi și limete, dar și în mentă. Hesperidina și neohesperidina pot suprima apetitul, îmbunătățesc metabolismul colesterolului din sânge și scad activitatea declanșatoarelor genetice responsabile pentru crearea mai multor celule adipoase. De asemenea, stimulează lipoliza, procesul descompunerii celulelor adipoase existente. Ele îmbunătățesc termogeneza grăsimii brune și stimulează transformarea grăsimii albe în brună. Studiile de laborator au arătat că neohesperidina poate împiedica îngrășarea prin îmbunătățirea microbiomului intestinal, un efect important după folosirea de antibiotice pentru tratarea unei infecții și după distrugerea bacteriilor sănătoase. Așadar, dacă iei antibiotice, asigură-te că iei în calcul acești compuși bioactivi, precum și pe următorul, care hrănește microbiomul”.

2. Beta-D-glucan 

„Acest compus bioactiv este o fibră solubilă care se găsește în ciuperci, ovăz, orz, grâu și alge brune comestibile. Reduce inflamația cauzată de grăsime și îmbunătățește sănătatea intestinală prin hrănirea microbiomului. Compusul bioactiv Beta-D-glucan poate combate grăsimea corporală, determină slăbirea și ajută metabolismul prin ameliorarea sensibilității la insulină. Alimentele care conțin beta-D-glucan încetinesc și viteza cu care stomacul se golește. Rezultatul este că stomacul are mai mult timp la dispoziție să transmită creierului senzația de sațietate, pentru ca acesta să suprime apetitul”. 

3. Licopenul

„Nuanța roșu intens a acestui compus bioactiv vă alertează referitor la prezența sa în roșie, pepene, guave, papaia, curmală japoneză, ardei roșu și chiar grepfrut roz. Licopenul combate îngrășarea prin transformarea grăsimii albe în grăsime brună și apoi prin activarea grăsimii brune pentru a declanșa termogeneza. Acest compus scade și inflamația din corp și blochează dezvoltarea de noi celule adipoase. Licopenul mai are un truc special de combatere a grăsimii: reduce cantitatea de grăsime lichidă care este depozitată în adipocite, așa că fiecare celulă grasă se micșorează”. 

4. Lignanii

„Aceștia sunt o familie de compuși bioactivi care se găsesc în semințe precum susan, floarea-soarelui, dovleac, in și soia. Lignanul din semințele de susan (denumit sesaminol) stimulează termogeneza grăsimii brune și protejează împotriva surplusului ponderal. Un alt lignan, denumit secoisolariciresinol, se găsește în semințele de dovleac și de in. El împiedică dezvoltarea de noi celule adipoase prin inhibarea adipogenezei. Lignanii ajută și celulele adipoase să producă adiponectină, acel hormon sănătos care face celulele mai sensibile la insulină și îmbunătățește performanța metabolismului. Unele legume precum broccoli și varza și unele fructe precum caisele, nectarinele și căpșunele conțin și ele lignani”.

5. Acidul elagic

„Aciditatea căpșunelor este rezultatul diverșilor acizi pe care îi conțin, unul dintre ei fiind acidul elagic. Este un compus bioactiv care se găsește și în merișoare, zmeură și rodii, dar și în nuci, castane și nuci pecan. Acidul elagic îmbunătățește metabolismul din mai multe puncte de vedere. El ghidează celulele stem adipoase să se transforme în grăsime brună utilă și determină transformarea grăsimii albe în grăsime brună. El afectează în mod direct celulele grăsimii brune prin forțarea declanșării termogenezei. Acidul elagic împiedică și creșterea celulelor adipoase, îmbunătățește sensibilitatea la insulină a corpului și scade inflamația cauzată de grăsimea în exces”. 

6. Antocianina

„Acest compus bioactiv este un pigment natural ale cărui culori merg de la albastru la mov, de la roșu la negru. În natură, antocianinele atrag albinele să polenizeze florile și animalele să consume fructe colorate pentru a le răspândi semințele. Antocianinele se găsesc în afine, mure, porumb mov, cartofi mov, aronia, zmeură neagră, afine, soc și prune negre. Studiile de laborator au demonstrat că la cobaii hrăniți cu mâncare ce conține antocianină greutatea corporală poate scădea cu 20% și țesutul adipos se poate reduce cu 18-20%. Ea este și o substanță antiinflamatoare și poate scădea inflamația cauzată de grăsimea în exces. În laborator, antocianina stimulează celulele adipoase să elibereze adiponectină, care îmbunătățește metabolismul. De asemenea, determină transformarea celulelor albe în celule bej și inițiază termogeneza prin stimularea adrenoreceptorului β3 de pe suprafața celulelor grăsimii brune”.

Acidul elagic inhibă creșterea celulelor adipoase, îmbunătățește sensibilitatea la insulină a corpului și scade inflamația cauzată de grăsimea în exces.

Antocianinele se găsesc în afine, mure, porumb mov, cartofi mov, aronia, zmeură neagră, afine, soc și prune negre.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: metabolism colesterol sănge infectii bacterii