x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

0
Autor: Maria Coman 07 Aug 2020 - 10:34
Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa Minerva Studio/Getty Images/iStockphoto Close-up detail of a woman shopping in a supermarket
Vezi galeria foto

Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și cele din lumea săracă sunt extrem de mari. Într-o lume în care 850 milioane de oameni sunt subnutriți (FAO 2012), mai mult de 350 de milioane de tone de alimente bune sunt irosite în fiecare an. Este vorba de aproximativ 10% din cantitatea totală de alimente. Acum, în perioada pandemiei, în care am fost cu toții tentați să cumpărăm mai mult decât avem nevoie, risipa alimentară s-a accentuat.

 

 

Uniunea Europeană are planuri concrete de a reduce risipa alimentară, unele dintre ele adoptate și de România, dar care, din păcate, până acum nu au avut un mare succes. Printre metodele aplicate în U.E. se numără eliminarea restricțiilor actuale asupra donațiilor de alimente și eliminarea confuziei între etichetele „data expirării” (best before) și data-limită de consum (use by).

Însă pe lângă ce pot face guvernele, autoritățile locale sau companiile, fiecare dintre noi are datoria de a fi mai responsabil în legătură cu ceea ce consumă și mai ales în legătură cu ceea ce aruncă. Am fost învățați, în ultimele decenii, să golim frigiderul la cel mai mic semn că ceva s-a stricat, să cumpărăm din hipermarketuri orice și oricât, chiar dacă adesea nu avem nevoie. Primele și cele mai simple reguli de urmat sunt două: să nu mergem la cumpărături când ne e foame - e studiat și demonstrat că atunci cumpărăm mai mult și mai multe lucruri de care nu avem deloc nevoie - și să ne facem o listă de achiziții necesare, de care să ne ținem. Odată aduse cumpărăturile acasă, ele vor ține mai mult dacă respectăm câteva reguli.

1. Puneți legumele în sertarul de jos, separat de fructe. Dacă le țineți împreună, legumele se îngălbenesc. De asemenea, ținute împreună cu carnea sau brânza, legumele pot să se contamineze cu diverși germeni. Nici fructele, nici legumele nu trebuie ținute în pungi de plastic. Ca alternativă, legumele pot fi păstrate în borcane cu apă, pe sistemul asemănător florilor din vaze

2. Carnea trebuie pusă pe raftul de jos al frigiderului sau direct în congelator, în pungi de plastic, de preferat reutilizabile. Brânza poate și ea să stea până la două luni în congelator, chiar dacă i se schimbă textura. Odată congelate alimentele își păstrează proprietățile, pentru că este oprită activitatea germenilor. Putem congela și ouăle, dar nu în coajă, laptele, dar trebuie să ținem cont că își mărește volumul, chiar și cartofii pot să stea în congelator, dar e de preferat să îi fierbem înainte pentru 5 minute.

3. Laptele și ouăle se pun în partea cea mai rece a frigiderului, cât mai departe de ușă, unde temperatura variază. Untul, în schimb, poate sta pe ușa frigiderului, dar trebuie ținut într-un recipient etanș, pentru a nu capta mirosurile celorlalte alimente.

4. Planificați folosirea alimentelor. Cina de astăzi se poate transforma în prânzul de mâine. Dacă am cumpărat prea multă pâine, o putem porționa în pachete mai mici și să o congelăm și pe aceasta. E important să folosim alimentele după decongelare în 24 de ore după ce le scoatem de la îngheț.

5. Refolosiți alimentele. Pâinea uscată poate fi transformată în pizza sau poate fi împrospătată dacă o încălzim în cuptor câteva minute, după ce am îmbibat-o cu apă.

6. Folosiți metoda First In, First Out. Poziționați alimentele în frigider pe baza acestui principiu, astfel încât să nu apuce să se învechească.

7. Nu păstrați în frigider cartofii, ceapa, bananele și roșiile. Chiar dacă pare ciudat, pentru că ne-am obișnuit să le ținem la rece, interiorul lor îngheață adesea și nu mai sunt bune de consumat. Nici mierea nu trebuie să stea la rece. Este un aliment care se conservă natural, în timp ce în frigider cristalizarea zaharului este mult mai rapidă. Usturoiul, la rândul său, poate foarte bine să stea afară, așa cum îl păstrau bunicii noștri. Pepenii galbeni pot fi ținuți în frigider după ce au fost tăiați, nu și înainte, pentru că așa își păstrează conținutul de antioxidanți. Castraveții rămân proaspeți cel mai bine la o temperatură a camerei de 15 grade.

Castraveții sunt foarte sensibili la gazul de maturare etilenă. Prin urmare nu trebuie depozitați în apropierea roșiilor sau a merelor.

8. Fiți atenți la promoțiile alimentare, cel mai bine este să le evităm.

 

Risipa alimentară în România:

 

Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate corespunde la circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de TIR-uri aliniate în coloană din Bucureşti până München.

Absolut fiecare dintre noi irosește singur în gospodărie în medie 353g de hrană pe zi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă. La nivelul consumatorilor, un studiu arată că 24% din cantitatea de deşeuri este mâncare gătită, 22%, fructe, 21%, legume, 20%, pâine/produse de panificaţie, 11%, lapte şi produse lactate, 1%, produse din carne şi 1%, alte alimente”.

 

Sursa: foodwaste.ro

 


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare
Compania de farmaceutice Janssen, parte a grupului Johnson&Johnson, a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 în SUA, pe aproximativ 60.000 de voluntari, anunță Institutul Național pentru Alergii și...

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu
Specialiştii au declarat că vaccinul împotriva gripei sezoniere, cea de toamnă, nu te fereşte de coronavirus. Dar e bine să te vaccinezi împotriva gripei, aşa-zis banale, ca să nu o contractezi şi să ieşi cu...

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...
Serviciul de email marketing furnizat de