x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele mai bune poziții de somn pentru o inimă sănătoasă: Cum trebuie să dormi dacă ai hipertensiune sau ești răcit

Cele mai bune poziții de somn pentru o inimă sănătoasă: Cum trebuie să dormi dacă ai hipertensiune sau ești răcit

de Andreea Tiron    |    16 Sep 2024   •   09:20
Cele mai bune poziții de somn pentru o inimă sănătoasă: Cum trebuie să dormi dacă ai hipertensiune sau ești răcit
Sursa foto: Există o legătură între modul în care dormi și sănătatea ta?

Somnul are un impact profund asupra sănătății noastre. Adoptarea unor poziții sănătoase de somn poate ajuta la prevenirea și îmbunătățirea multor afecțiuni grave. Nu doar numărul de ore de somn pe noapte este important, ci și pozițiile sănătoase în care dormim.

Potrivit healthshots.com, dormitul pe o parte sau pe spate poate influența sănătatea inimii, creierului și starea generală de bine. Pozițiile corecte de somn pot ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor de sănătate. Așadar, este esențial să înțelegem cum să dormim corect. Un somn necorespunzător poate duce la dificultăți precum creșterea în greutate, deoarece afectează apetitul și starea de spirit. Alte implicații serioase, precum apneea în somn și insomnia, pot afecta inima, diabetul, hipertensiunea și obezitatea. 

Există o legătură între modul în care dormi și sănătatea ta?

Pozițiile de somn au un impact asupra sănătății. „Există unele poziții specifice de somn care fac mai dificil să sforăi, te ajută să te odihnești bine și chiar previn unele boli. De asemenea, poți ameliora unele probleme de sănătate, îți poți îmbunătăți performanța somnului și evita disconfortul dormind într-o poziție corectă”, explică Dr. Basavaraj S Kumbar, specialist în medicină internă. Pozițiile sănătoase de somn încurajează un somn odihnitor, care, la rândul său, îmbunătățește performanța cerebrală și starea de spirit, conform unui studiu publicat de NIH din SUA. Există o legătură profundă între calitatea somnului și sănătatea generală. Un studiu publicat în „Sleep Deprivation and Deficiency” sugerează că lipsa somnului crește riscul de afecțiuni cardiace și alte boli.

Care sunt beneficiile dormitului pe partea dreaptă?

Dormitul pe partea dreaptă ajută la prevenirea bolilor de inimă, deoarece exercită mai puțină presiune asupra inimii. „Există o drenare limfatică crescută și riscul de reflux gastric este minim”, explică Dr. Kumbar. Un studiu publicat în „Echocardiography” a observat că participanții care sufereau de o boală cardiacă numită cardiomiopatie dilatativă consecutivă preferau să doarmă pe partea dreaptă. Totuși, este important de menționat că această poziție poate provoca arsuri la stomac și poate crește sforăitul, ceea ce nu ar fi ideal pentru toată lumea. Un alt studiu, publicat în „World Journal of Clinical Cases”, sugerează că dormitul pe partea dreaptă induce episoade de reflux și arsuri la stomac.

Care sunt beneficiile dormitului pe partea stângă?

Poziția de somn pe partea stângă este frecvent recomandată pacienților cu probleme digestive, deoarece gravitația ajută la eliminarea deșeurilor din colon, explică Dr. Kumbar. „Reduce severitatea refluxului gastric și poate optimiza funcția cardiacă prin reducerea presiunii asupra inimii”, adaugă el. Această poziție este, de asemenea, foarte bună pentru femeile însărcinate, deoarece optimizează circulația fătului și previne presiunea asupra venei cave inferioare, care transportă sângele de la picioare.

Cum ar trebui să dormi după un atac de cord?

După un atac de cord, se recomandă să dormi pe spate, cu capul ridicat, pentru a reduce presiunea asupra inimii și a îmbunătăți respirația, spune Dr. Kumbar. Dormitul pe partea stângă poate fi benefic, deoarece reduce tensiunea asupra inimii, dar evită dormitul pe partea dreaptă, deoarece poate comprima inima.

Cum ar trebui să dormi dacă ai hipertensiune arterială?

Pentru cei cu hipertensiune, poziția laterală stângă poate fi potrivită, deoarece poate ameliora presiunea asupra vaselor de sânge, facilitând circulația. Poziția pe spate, cu capul ușor ridicat, poate ajuta, de asemenea, la reducerea încărcării inimii.

 

×
Subiecte în articol: somn poziții de somn inima