x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Am prieteni pe internet

Am prieteni pe internet

17 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
"Brb", "gtg" si "lol" in loc de "Be right back" (Ma intorc imediat), "Got to go" (Trebuie sa plec) si "Laughing out loud" (Foarte amuzant!). Acestea sunt expresii care probabil ca nu sunt intelese de foarte multi dintre noi. Insa ele fac parte din limbajul familiar al adolescentilor care navigheaza o mare parte din zi, daca nu toata ziua, pe Internet. Tinerii isi creeaza, cu ajutorul Internetului, lumea lor: o lume virtuala (cyberworld), cu prieteni care apartin acestei lumi, chiar cu relatii sentimentale si intime ce devin inexistente odata iesite din calculator, in lumea reala.

Nevoia de comunicare

"Internetul este un spatiu de comunicare ce raspunde unei serii intregi de nevoi ale tinerilor, mai ales ale celor cu varste intre 13 si 18 ani: de la nevoia de informare la nevoia generala de comunicare cu diferite persoane. Interactiunea tinerilor cu acest spatiu are avantaje, dar presupune si un numar important de riscuri", explica Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate Dorobanti al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Domeniu social

Internetul a devenit un domeniu social actual, in care cel mai bine se regasesc adolescentii. Asta pentru ca tinerii simt in mod acut curiozitatea, nevoia de comunicare si dorinta de a experimenta tot felul de lucruri noi. Iar "acest spatiu virtual de dialog se pliaza cel mai bine pe dorintele lor", dupa cum arata specialistul.

E-mail-urile, chat room-urile, forumurile tematice sau generale, in timp real sau de semisincronizare, toate acestea fac posibila crearea unor relatii de prietenie sau chiar sentimentale intre cateva milioane de oameni din intreaga lume. Unele reusesc sa invinga bariera dintre virtual si real si sa reziste chiar in conditiile vietii de zi cu zi. Altele insa se pierd sau, mai rau, devin periculoase.

"Pot sa fiu cine vreau eu"

Relatiile din cyberworld sunt benefice, in anumite limite, pentru ca ele raspund nevoii tinerilor de a interactiona intre ei si creeaza sentimentul de apartenenta la un grup, atat de necesar la varsta aceasta. In acelasi timp, prieteniile pe Internet le ofera adolescentilor avantajul anonimatului, al lipsei de restrictii si de formalitati. De asemenea, tinerii sunt foarte incantati ca totul pe Internet se petrece cu viteza si astfel se satisface permanenta lor nevoie de nou. In plus, ca sa ai prieteni pe net nu trebuie sa iesi in oras, sa te intrebi mereu cum trebuie sa te imbraci ca sa faci impresie buna. Dimpotriva, poti sa stai de vorba cu ei ore in sir fara sa te ridici de pe fotoliul confortabil din camera ta. Si chiar daca esti constient ca nici unul dintre mesajele pe care le trimiti prietenilor pe Internet nu este confidential, ci poate fi citit de foarte multe alte persoane, macar esti ferit de privirile indiscrete ale parintilor.

Anonimatul le ofera tinerilor posibilitatea de a crea un personaj conform dorintelor si sperantelor lor, fara a fi demascati. Acesta este un foarte bun exercitiu pentru tinerii care sufera in viata reala din cauza timiditatii lor excesive. Comunicarea pe Internet le ofera acestora senzatia ca nu risca nimic si, de aceea, devin mai increzatori. Masca anonimatului ii pune oarecum la adapost pe tineri: ii ajuta sa cunoasca cat mai multa lume, fara sa fie nevoiti sa se implice. Comunicarea cu prietenii virtuali este condensata, iar gramatica nu are nici o importanta. Singurul obstacol care s-ar putea crea intre prietenii de pe Internet ar fi necunoasterea limbii engleze, insa si acesta poate fi invins in timp.

Un alt punct in favoarea relatiilor din spatiul virtual este ca dau frau liber imaginatiei tinerilor. Astfel, avand la dispozitie doar datele pe care le furnizeaza prietenul tau, eventual insotite de o fotografie, tu il poti modela in minte in functie de cum ai vrea tu sa fie prietenul ideal.

RISC. Parintii trebuie sa le impuna adolescentilor o serie de reguli de siguranta. Ei sunt sfatuiti de specialist sa ii interzica copilului sa dea datele personale, adresa sau alte detalii intime care, odata impartasite, ar putea sa ii puna in pericol siguranta sau chiar viata. Problemele sunt evitate daca tanarul isi mentine o viata sociala autentica, echilibrata: cu relatii reale, activitati scolare si extrascolare, exercitii fizice, iesiri in oras cu prietenii. O alta solutie ar putea fi ca tanarul sa se intalneasca online si cu prietenii din viata de zi cu zi.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Relatiile care se creeaza in spatiul virtual isi manifesta avantajele doar atat timp cat tinerii respecta anumite limite: de timp, de mentinere a relatiilor reale, din viata de zi cu zi, precum si a discretiei. Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este de parere ca, in cazul in care se depasesc aceste limite, pot aparea probleme grave. "In prezent se vorbeste frecvent despre dependenta de Internet (net addiction sau cyberspace addiction). Aceasta se manifesta printr-o ruptura evidenta de realitatea imediata, care este perceputa de adolescent ca fiind frustranta. Tanarul simte ca unica satisfactie in ceea ce priveste viata sa sociala este in cyberspace, iar prietenii reali sunt neglijati. Apar tulburari adaptative, scade interesul fata de relatiile autentice, randamentul de lucru se reduce. Un alt simptom al dependentei se manifesta in absenta conectarii la Internet. In aceasta situatie se inregistreaza o stare de nervozitate, anxietate, iritabilitate. Parintii trebuie sa fie apropiati de copilul lor, sa observe toate aceste simptome si sa il duca la specialist. Pentru a evita aceste probleme, parintii pot sa puna intrebari, fara sa fie indiscreti, sa urmareasca evolutia relatiilor virtuale si sa isi previna copilul cu privire la riscurile pe care le presupun astfel de relatii", arata psihologul.
×
Subiecte în articol: internet sănătatea adolescentului