x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Aviz părinților: ce poți face ca să îți ferești copilul de problemele coloanei vertebrale

Aviz părinților: ce poți face ca să îți ferești copilul de problemele coloanei vertebrale

30 Ian 2016   •   19:21
Aviz părinților: ce poți face ca să îți ferești copilul de problemele coloanei vertebrale
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Odată cu reînceperea școlii, cei mici au parte din nou de ore petrecute la birou, de ghiozdane pline cu cărţi şi sporturi care pot suprasolicita spatele.

Pentru copiii care au probleme la coloana vertebrală toate acestea pot agrava afecțiunile, susține dr Ahmad Rawachdeh, specialistul în ortopedie la Bio Ortoclinic.

Mai grav este că, nedepistate la timp, acestea pot conduce la afecțiuni grave. Cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei sunt cifoza și scolioza. Ele pot fi tratate de medicul ortoped, dacă cel mic ajunge din timp la cabinet.

“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile bruşte în înălţime, stările de apatie şi de anemie”, susține medicul ortoped.

Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani. Există și câteva lucruri pe care le puteți face ca să preveniți apariția problemelor de coloană, la cei mici.

1. Înlocuiți rucsacul obișnuit cu un ghizdan ortopedic. Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului trebuie să fie potrivită. ”Bretelele genţii de şcoală să fie reglate egal, în aşa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară”, sfătuiește specialistul.

2. Nu-l lăsați să ridice greutăţi mari. Un studiu american a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului. În plus, e bine ca, în timpul jocului să nu ridice greutăți foarte mari. “La joacă, cei mici trebuie supravegheaţi, pentru că orice mişcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxaţiile dorsale, adică mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muşchilor spatelui”, explică specialistul.

3. Atenție și la încălţăminte! Pantofii copiilor trebuie să aibă talpă joasă, să fie confortabili şi să susţină poziţia corectă a corpului. ”Cei mai buni sunt cei cu talpă ortopedică”, recomandă dr. Ahmad Rawachdeh, potrivit căruia nici balerinii nu sunt indicați la vârste fragede, pentru că nu susţin deloc piciorul.

4. Temele se fac la un birou înclinat. Ideal ar fi ca suprafaţa de lucru a biroului să fie înclinată, cum erau cândva băncile la școală. Explicaţia acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendinta să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine şi pentru a putea scrie şi citi, forțându-și coloana. Mai mult, înălţimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor.

5. Aveți grijă la poziția din timpul somnului. Și patul este o importantă piesă de mobilier, așa că e bine să fie de calitate, tare, fără arcuri. Cele mai bune sunt saltelel ortopedice, dar trebuie alese în funcţie de poziţia în care doarme copilul: să fie tari, dacă obişnuieşte să doarmă pe spate, potrivit de tari, atunci când se odihneşte în poziţie fetală, şi suficient de moi în cazul în care doarme pe burtă.

Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul, dar și plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând muşchii dorsali. ”Copiii care au probleme cu spatele nu au voie să joace fotbal să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, subliniază ortopedul.
 

×
Subiecte în articol: coloana coloana vertebrala parinti