x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce trebuie să știm despre poliomielită, virusul care a revenit în forță după un deceniu

Ce trebuie să știm despre poliomielită, virusul care a revenit în forță după un deceniu

21 Sep 2022   •   23:35
Ce trebuie să știm despre poliomielită, virusul care a revenit în forță după un deceniu
Sursa foto: UNICEF

Cazuri de poliomielită au fost descoperite la New York, Ierusalim și Londra, iar autoritățile susțin că revenirea acestui virus, după un deceniu, reprezintă o amenințare internațională pentru comunitățile insuficient vaccinate, inclusiv România, unde procentul copiilor vaccinați este destul de mic, de 75-76%, valoarea optimă fiind de 80-85%.

După un singur caz descoperit anul acesta la New York, autoritățile statului au declarat stare de urgență valabilă până pe 9 octombrie.

Așadar, ce este poliomielita și de ce a revenit acest virus?

Prof. Dr. Carmen Mihaela Dorobăț, medic infecționist: “Despre poliomielită …din nou? Da, pentru că în zone în care vaccinul nu s-a efectuat uniform și corect-adică la toată populația în doze recomandate-boala apare. Este o enteroviroză, adică o boală ce se ia pe cale digestivă-apă baută din surse nerecomandate, băi în piscine insalubre, fructe și legime nespălate. La noi în țară populația este vaccinată antipolio , deci nu este un risc imediat. Totuși, chiar și așa, trebuie să fim atenți la igienă când ne alimentăm; pentru că este toamnă și este început de an școlar și universitar. Atenție la spălatul mâinilor, spălatul fructelor și legumelor!

În luna august, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor de poliomielită să crească în această toamnă și iarnă, semnal care ar trebui să stimuleze reluarea campaniilor de vaccinare.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol:

„Întotdeauna există riscul apariţiei poliomielitei în orice ţară, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Şi când vorbim de rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, la vârsta de două luni, pentru că şansa ca un copil de două luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau bând apă de la cişmea. Deci, implică o anumită vârstă. Sigur, poate avea un frăţior mai mare care este nevaccinat şi poate să îi aducă, dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple pentru că un virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poliomielita afectează în principal copiii sub 5 ani. Una din 200 de infecții duce la paralizie ireversibilă. Dintre cei paralizați, 5-10% ajung la deces.

×