x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atenție la dependența de ecrane a copiilor. Care este soluția pentru menținerea sănătății mintale

Atenție la dependența de ecrane a copiilor. Care este soluția pentru menținerea sănătății mintale

09 Sep 2024   •   17:30
Atenție la dependența de ecrane a copiilor. Care este soluția pentru menținerea sănătății mintale
Sursa foto: Poike/Getty Images/iStockphoto

Dependența de ecrane a copiilor a devenit o problemă tot mai gravă de sănătate mintală, motiv pentru care mai multe țări au început să ia măsuri pentru interzicerea telefoanelor mobile în școli. Psihologii caută astfel soluții pentru a-i proteja de efectele nocive ale tehnologiei.

Astfel că o echipă de specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca au ajuns la concluzia că reducerea timpului pe ecran pentru copii la 3 ore pe săptămână poate aduce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății lor mintale. 

Studiul lor a fost publicat în jurnalul JAMA Network Open și a fost realizat pe 89 de familii. Specialiștii au dorit să afle care e impactul reducerii timpului pe ecran în rândul copiilor și în cât timp se produc schimbări în comportamentul celor mici.

Citiți și Țările UE interzic telefoanele mobile în școli: „Practic, am câștigat ceea ce am pierdut. Elevii vorbesc între ei”

Cercetările anterioare arată că perioadele lungi petrecute de copii în fața ecranelor duc la probleme serioase de sănătate mintală, pe lângă pericolele reprezentate de navigarea pe rețelele sociale. 

Cele mai frecvente probleme sunt legate de comportamentul antisocial și dificultăți în gestionarea emoțiilor. Timpul pe ecrane a fost definit ca vizionare de filme sau videoclipuri, rețelele sociale sau jocuri video.

Copiii din Danemrarca petrec în medie 7 - 8 ore folosind dispozitivele electronice personale în fiecare zi, rămânându-le foarte puțin timp pentru socializare reală.

Echipa de cercetare s-a întrebat dacă eliminarea unor astfel de activități ar îmbunătăți sănătatea mintală și cât de repede ar putea apărea efectele pozitive. Studiul a implicat 89 de familii, respectiv 181 de copii din 10 orașe din Danemarca.

Procesul a implicat testarea tuturor copiilor, folosind „Utilizarea chestionarului punctelor forte și dificultăților” pentru a afla mai multe despre abilitățile lor sociale, comportamentul general, stabilitatea emoțională și sănătatea mintală generală.

3 ore săptămânal în fața ecranelor

Apoi au cerut copiilor să limiteze utilizarea dispozitivelor electronice la 3 ore pe săptămână, timp de două săptămâni. Au fost instalate monitoare video în casele participanților pentru a asigura validarea informațiilor.

Ulterior, toți copiii au fost rugați să completeze din nou același chestionar, pentru a vedea dacă există diferențe.

Citiți și 5 indicii că un adolescent a devenit dependent de smartphone 

Echipa de cercetare a descoperit, la finalul celor două săptămâni, îmbunătățiri semnificative ale abilităților sociale ale copiilor. S-au redus problemele de comportament și cele emoționale.

Cercetări anterioare, publicate în JAMA Pediatrics, au arătat că ar trebui să se interzică timpul pe ecran până la vârsta de 3 ani deoarece efectul ar putea consta în întârzieri de dezvoltare.

Cercetătorii de la Universitatea Drexel au descoperit că bebelușilor cărora li se permite accesul la ecran au mai multe șanse să manifeste comportamente senzoriale atipice, asociate cu tulburările de neurodezvoltare, printtre care autism și tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate.

Cercetătorii au mai descoperit că timpul petrecut la ecrane a influențat direct dezvoltarea lor. Fiecare oră de timp zilnic pe ecran a crescut șansele copilului de a prezenta probleme senzoriale cu 23% la 18 luni dar a scăzut la 20% la 24 de luni, notează deparinti.ro.

 

×