x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Prima iubire

27 Mar 2006   •   00:00

Prima iubire nu se uita niciodata..." Pentru ca atunci cand iubim pentru prima oara suntem tineri, pentru ca suntem sclavii pasiunii, dar mai ales pentru ca prima oara ne daruim cu totul: nu avem temeri, nu stim ce inseamna suferinta. Prima dragoste, care se infiripa la 15-16 ani, poate sa dureze cateva luni, cativa ani sau o viata.

Prima iubire este cu atat mai importanta cu cat ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine. De aceea, felul in care reactioneaza parintii in momentul cand descopera ca fiul sau fiica lor s-a indragostit este esential. Daca parintele este pe aceeasi lungime de unda cu adolescentul si discuta deschis despre sentimentele puternice pe care le are, atunci se creeaza un echilibru.

Daca mama sau tata, chiar ambii parintii cred ca persoana pe care copilul lor o iubeste nu este potrivita pentru acesta, ei nu trebuie sa reactioneze dur si sa le interzica sa se mai vada, este de parere psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. "In cazul in care parintii apeleaza la constrangeri, atunci tinerii evident nu ii vor asculta. La aceste varste apare pasiunea. Iar daca tinerii iubesc cu pasiune si parintii reactioneaza negativ, adolescentii pot ajunge la solutii extreme: fug de acasa, renunta la scoala, isi cauta alinarea in droguri sau alcool. Cel mai bine ar fi ca parintii sa isi aminteasca cum era viata lor la varsta adolescentei", este sfatul psihologului.

Unul dintre tinerii indragostiti il tradeaza sau il dezamageste pe celalalt. Este un moment de criza, deoarece la aceasta varsta si iubirea, si suferinta unei despartiri sunt traite foarte intens. Consecintele suferintei din dragoste la adolescenti pot fi resimtite chiar toata viata "Si pe acest fond, apare dificultatea de a lega o noua prietenie, deoarece se instaleaza teama de tradare si de separare", conchide psihologul Stefania D. Nita.

Din pacate, nu exista o solutie miraculoasa, care sa ne faca sa uitam de suferinta si sa mergem mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Insa exista o metoda care ar putea sa ne ajute sa trecem mai usor peste momentele grele: "Tinerii care se afla intr-o astfel de situatie dificila ar trebui sa isi raspunda la cateva inrebari: «De ce-mi este teama?», «Ce as putea sa pierd?», «Merita sa renunt la o relatie din teama»", conchide specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului