Aproape 10% din tinerii sub 25 de ani au deficienţe de auz, iar cauza principală este muzica ascultată în căşti la volum mare, avertizează specialiştii Ministerului Sănătăţii, tineretului, sportului şi asociaţiilor din Franţa, împreună cu Institutul naţional francez pentru prevenţie şi educaţie sanitară. Cele două instituţii au lansat recent în Franţa o campanie de sensibilizare a tinerilor între 13 şi 25 de ani, categoria de vârstă care ascultă cel mai frecvent muzică în căşti la un volum foarte ridicat.
Potrivit unei statistici realizate de specialiştii francezi, un tânăr din zece ascultă în mod frecvent muzică la volum ridicat şi peste opt tineri din zece se expun sunetelor foarte puternice cel puţin o dată pe lună, la concerte sau discoteci. Doar 7,5% din cei chestionaţi folosesc dispozitivele speciale care sunt ataşate aparatelor pentru a reduce sonorul şi doar 5,1% evită sursele de zgomot.
Consecinţe
În autobuz, pe stradă şi chiar la şcoală, din ce în ce mai mulţi tineri se izolează de restul lumii, ascultând muzica preferată în căşti. Puţini ştiu însă că o expunere prelungită la sunete de intensitate ridicată poate provoca leziuni auditive grave, uneori ireversibile. Surditatea totală sau parţială, acufenele (senzaţia de sunete permanente în urechi) pot să se instaleze brutal, prematur şi definitiv. Riscul apariţiei tulburărilor auditive este direct proporţional cu volumul şi timpul pe care îl petrecem ascultând muzică. Astfel, dacă ascultăm muzică câteva ore pe zi la volum maxim, după numai câteva luni, vom resimţi primele simptome ale deficienţelor de auz. Ar trebui să vă îngrijoraţi dacă zgomotul persistă în urechi după scoaterea căştilor sau dacă apare senzaţia de ureche înfundată. Toate aceste probleme ar putea fi evitate dacă tinerii ar asculta muzică doar perioade scurte de timp şi cu pauze, spun specialiştii.LIMITE. Auzul este afectat de sunetele cu o intensitate mai mare de 80 de decibeli. O conversaţie în şoaptă are 30 de decibeli, o discuţie pe un ton normal se face la 50 de decibeli, un ţipăt are în jur de 70 de decibeli, claxonul are 95 de decibeli, o bormaşină face un zgomot de 100 de decibeli, iar un avion care decolează – 110 decibeli. Unele MP3 playere pot depăşi 100 de decibeli, iar în discotecă muzica ajunge până la 115 decibeli.
Citește pe Antena3.ro