x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cât de sigur este Roblox pentru copii. La ce trebuie să fie atenți părinții

Cât de sigur este Roblox pentru copii. La ce trebuie să fie atenți părinții

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   19:00
Cât de sigur este Roblox pentru copii. La ce trebuie să fie atenți părinții
Sursa foto: Hepta

Unul dintre jocurile online preferate de copii este Roblox. Însă părinții se întreabă adesea cât de sigur este acesta pentru cei mici.

Experții afirmă că Roblox poate afecta copiii deoarece provoacă dependență. Aceasta înseamnă reducerea capacității de concentrare la alte activități. Însă este considerat un joc sigur pentru copiii mai mari, mai ales dacă părinții impun limite de timp și îi supraveghează.

Roblox este o platformă gratuită de jocuri online care permite utilizatorilor acces la jocuri concepute de alți jucători. Totodată, acești își pot crea propriile jocuri. Platforma a câștigat multă popularitate din 2006 datorită naturii sale interactive și a posibilităților creative. 

Utilizatorii își pot personaliza avatarurile, pot socializa cu alți jucători și pot explora lumi virtuale. Aceasta are o medie de 70,2 milioane de utilizatori zilnici.

„Platforma de imaginație”, așa cum este denumită pe site-ul oficial, este disponibilă pe smartphone, tablete, computere și alte dispozitive, unde utilizatorii își pot proiecta și încărca propriile jocuri pe programul Roblox Studio.  

Riscurile Roblox

-conținut inadecvat. Deși platforma are reguli stricte privind conținutul acceptabil, uneori jocurile sau conversațiile pot conține limbaj sau imagini nepotrivite pentru copii.

-interacțiuni nedorite. Majoritatea jucătorilor sunt copii sau adolescenți, dar există și adulți pe platformă, ceea ce poate duce la interacțiuni nedorite sau abuzive.

-potențiale amenințări de securitate. Există riscul ca hackerii să încerce să obțină informații personale sau să compromită conturile utilizatorilor.

-posibilitatea de a face achiziții în joc. Roblox oferă opțiunea de a cumpăra obiecte virtuale cu bani reali, iar acest lucru poate duce la cheltuieli neașteptate sau la expunerea copiilor la conceptul de achiziții în aplicații.

Părerile experților

Unii experți consideră că platforma este relativ sigură dacă sunt luate măsuri de precauție, respectiv monitorizarea timpului petrecut de copii pe platformă și comunicarea deschisă despre experiențele online.

Alți experți avertizează că mediul online nu este niciodată complet sigur iar părinții trebuie să fie atenți și să înțeleagă riscurile. 

Shelby Knox, director de campanie pentru ParentsTogether, o organizație nonprofit din SUA axată pe familie susține că niciun copil nu ar trebui lăsat nesupravegheat în timp ce se joacă pe o platformă online.

Limită de vârstă

Nu există o vârstă oficială la care copiii să poată juca Roblox dar experții de la Common Sense Media consideră că platforma este sigură pentru utilizatorii de peste 13 ani pe baza provocărilor continue cu conținut problematic.

Reprezentanții Roblox spun că platforma este sigură și pentru copii mai mici dacă sunt activate restricțiile de cont iar părinții îi supraveghează. 

În 2021, compania a introdus o funcție de verificare a vârstei, care cere ca un copil de peste 13 ani să își verifice vârsta cu ajutorul unui act de identitate.

„Cu toate acestea, părinții ar trebui să rețină că verificarea vârstei copilului le oferă acces la mai multe funcții, cum ar fi chat-ul vocal, care poate aduce riscuri suplimentare”, explică Shelby Knox pentru parents.com. Ea mai spune că, în septembrie 2022, Roblox a introdus noi orientări care permit ca fiecare joc să primească una dintre cele trei clasificări: „Toate vârstele”, „9+” sau „13+”.

„Părinții pot alege ce nivel este potrivit pentru copilul lor, accesând setările din contul copilului lor”, spune Knox.

Compania cere jucătorilor să aducă o dovadă că au peste 13 ani pentru a accesa funcția de chat vocal, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: roblox copii parinti