x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Somnul şi nervozitatea

Somnul şi nervozitatea

de Steluta Indrei    |    29 Apr 2008   •   00:00

Mai tot timpul au un aer blazat. Vin de la şcoală, îşi aruncă ghiozdanul într-un colţ şi toată după-amiaza nu fac decît să lîncezească în faţa televizorului sau a calculatorului. Sînt plictisiţi, dar în acelaşi timp nervoşi, agresivi, anxioşi. Adolescenţii de azi par din ce în ce mai lipsiţi de motivaţie şi de responsabilitate.

Mai tot timpul au un aer blazat. Vin de la şcoală, îşi aruncă ghiozdanul într-un colţ şi toată după-amiaza nu fac decît să lîncezească în faţa televizorului sau a calculatorului. Sînt plictisiţi, dar în acelaşi timp nervoşi, agresivi, anxioşi. Adolescenţii de azi par din ce în ce mai lipsiţi de motivaţie şi de responsabilitate. Nu mai au acel spirit de iniţiativă specific vîrstei lor. Ba chiar unii dintre ei sunt de-a dreptul deprimaţi. Un grup de cercetători australieni au găsit explicaţia acestui comportament dificil al adolescenţilor. Ei sînt pur şi simplu obosiţi din cauza faptului că nu dorm suficient.

Într-un articol publicat în revista specializată Journal of Adolescence, medicii susţin că tinerii sînt complet desincronizaţi. Ei trăiesc într-un perpetuu decalaj de fus orar. Întrucît ceasul lor biologic este dat peste cap. Medicii îi compară cu nişte păsări de noapte. Tinerii pierd ore preţioase de somn cu discuţii interminabile pe messenger sau cu jocuri trăsnite pe calculator, iar dimineaţa sînt nevoiţi să se trezească pentru a merge la şcoală. Asta în condiţiile în care, după ceasul lor biologic, ar trebui să doarmă încă două-trei ore în plus faţă de ora la care se trezesc. Cum să fie adolescenţii în formă dacă pierd nopţi în şir?

Studiu

Cercetătorii australieni au observat cum îşi petrec timpul 310 liceeni, atît pe parcursul şcolii, cît şi în vacanţă. Iată la ce concluzie au ajuns: adolescenţii dorm fără probleme chiar şi nouă ore pe noapte, dar numai cînd sînt în vacanţă. Pentru că se culcă la ore tîrzii, dar se trezesc aproape de orele prînzului. Pe cînd în timpul şcolii adorm de asemenea după miezul nopţii, dar se trezesc dimineaţa devreme. Ca să acumuleze cele nouă ore de somn necesare, ei ar trebui ca în timpul şcolii să se culce o dată cu găinile. Ceea ce e aproape imposibil de acceptat pentru tineri. Ca urmare, ei sînt obosiţi, trişti, lipsiţi de vitalitate, cu nervii încordaţi la maximum.

MELATONINA. De ce adolescenţii nu se pot abţine de la o mică discuţie pe mess, o partidă de jocuri sau o emisiune tv tocmai cînd ar trebui să meargă la culcare? Răspunsul l-au găsit cercetătorii: cauza este de natură hormonală. Nu hormonii sexuali sînt de vină, cum am fi tentaţi să credem, ci un hormon numit melatonină. Acest hormon “potriveşte” ceasul nostru biologic.

FENOMEN. Melatonina semnalează organismului cînd trebuie să doarmă şi cînd să se trezească. Numai că în adolescenţă melatonina începe să fie secretată foarte tîrziu seara. Aşa se explică de ce tinerii nu pot să adoarmă devreme. Medicii le recomandă adolescenţilor să oprească televizorul şi calculatorul cu o oră înainte de a adormi. În acest timp ar fi bine să citească o revistă, o carte la lumina veiozei.

×
Subiecte în articol: sînt sănătatea adolescentului