x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt micut, dar talentat

Sunt micut, dar talentat

05 Apr 2006   •   00:00

Unii copii adora sa bata cu betele in masa, in mobila, in tot ce prind. Altora le place sa cante toata ziua. Altii mazgalesc peretii. Toate acestea nu sunt intotdeauna semne de obraznicie, ci uneori pot dezvalui talentul copilului.

Studii realizate pe grupuri mari de copii din Statele Unite ale Americii au aratat ca unul din cinci copii are talent la desen, la muzica, la dans sau are aptitudini sportive. Din pacate insa, nu toti cei care au inclinatii spre o anumita activitate au si posibilitatea sau sustinerea din partea parintilor pentru a-si dezvolta aptitudinile.

Specialistul Oana-Maria Udrea, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", ii sfatuieste pe parinti sa observe jocul micutului, sa ii vada reactiile, sa fie atenti la lucrurile care ii fac placere si la efortul pe care copilul il investeste in desfasurarea anumitor activitati. "Dincolo de bucuria deosebita pe care o manifesta copilul atunci cand bate la tobe sau cand joaca fotbal, parintii trebuie sa remarce usurinta cu care micutul reuseste anumite lucruri, care pentru un alt copil ar putea implica o investitie de efort si de concentrare mult mai mare", arata psihologul.

DESCOPERITI IMPREUNA!

O alta sarcina importanta pentru parinti este ca, in limita resurselor materiale, sa le ofere celor mici posibilitatea de a-si descoperi aptitudinile, sa ii incurajeze si sa ii sustina pentru a merge mai departe. "Mama si tata trebuie, atat cat pot, sa isi inscrie micutul in cluburi sportive sau artistice, la scoli de balet. Astfel, ii creeaza copilului un cadru potrivit, in care sa isi descopere aptitudinile. Insa nu e suficient: parintii trebuie sa participe alaturi de copil, pentru ca doar asa il pot observa si pot lua parte la bucuria micutului", semnaleaza specialistul Oana-Maria Udrea.

In cazul in care au incercat sa-si introduca puiutul intr-o sumedenie de activitati fara rezultate remarcabile, parintii nu trebuie sa se ingrijoreze. "Studii de specialitate au aratat ca doar unul din zece specialisti de renume a fost considerat talentat in domeniul respectiv inca din copilarie. Asadar, micutul va putea deveni om de stiinta, cantaret sau mare pictor, chiar daca nu a manifestat o inclinatie deosebita de la 2-3 ani", incheie psihologul.

EXCESE. Psihologul Oana-Maria Udrea le atrage atentia parintilor ca un copil care are o multime de jucarii, materiale de pictura, instrumente muzicale, dar nu arata ca este implicat si nu este sustinut de parinti intr-o anumita activitate se poate pierde printre toate aceste materiale. Abundenta jucariilor din toate domeniile, cumparate la intamplare de parinti, fara sa tina cont de preferintele copilului, il copleseste pe cel mic si il face sa nu mai fie curios sa experimenteze. In loc sa fie o poarta spre a identifica anumite aspiratii, o avalansa de jucarii il deruteaza pe copil. In aceasta situatie sunt mai ales parintii care incearca sa suplineasca suportul si implicarea lor in activitatile copilului cu o multime de jucarii.

CHEIE. Un element-cheie in descoperirea talentului micutului este placerea pe care o simte in desfasurarea unei anumite activitati, chit ca e vorba despre dans, despre cantat sau despre batut tobele. Copilul cu inclinatii spre desen, de exemplu, isi doreste sa deseneze toata ziua fara sa se plictiseasca.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului