x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Transplant de celule stem la un bebeluş

Transplant de celule stem la un bebeluş

19 Mai 2015   •   18:30
Transplant de celule stem la un bebeluş

Pentru prima dată în România, medicii din Timişoara au făcut un transplant de celule stem unor bebeluşi de numai șapte luni.

Gemenii Robert şi Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoşi. La câteva luni, ambii băieţi au început să se simtă rău. Iniţial, părinţii au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătăţea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „ Louis Turcanu”, din Timişoara. Acolo, medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amândoi sufereau de cea mai severă formă de imunodeficienţă congenitală. „Dacă nu li se face transplant de celule stem în următoarele 2-3 luni, copiii nu au şanse de supravieţuire!”, a fost verdictul medicilor.

„Medicii mi-au spus de la început că şansele de supravieţuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenţă pentru Copii «Louis Turcanu», acolo unde mă internasem cu cei mici. Existau camere sterile, aşa că riscul de infecţii era redus. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârsta de șase ani, nu era compatibil”, a povestit mama copiilor. Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după trans¬plant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic. Rezistă şi acum, la mai bine de cinci luni de la intervenţie.
 

×