x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

21 Sep 2008   •   00:00

Persoanele supraponderale trebuie să se înfometeze ca să scape de kilogramele în plus?

Persoanele supraponderale trebuie să se înfometeze ca să scape de kilogramele în plus?
Fals. Kilogramele în plus dispar dacă ne înfometăm, însă imediat ce am renunţat la acest regim kilogramele se pun la loc. Înfometarea creşte riscul apariţiei oscilaţiilor glicemice, care favorizează diabetul zaharat de tip II. De asemenea, prin înfometare pierdem nearmonios din greutate şi nu reducem depozitele de grăsime.

 
Cei care nu mănîncă deloc produse de origine animală suferă de mai puţine boli?
Fals. Potrivit studiilor, organismul uman rezistă fără nutrienţi de origine animală între 60 şi 90 de zile. Depăşirea acestei perioade înseamnă risc crescut de afecţiuni gastro-intestinale, renale, anemie. Produsele vegetale înlătură rapid senzaţia de foame, însă necesitatea calorică a organismului nu este satisfăcută corespunzător.

 
Diabetul este factor de risc pentru glaucom?
Adevărat. Pe măsură ce înaintăm în vîrstă creşte riscul de glaucom, a doua cauză de orbire la nivel mondial. În afară de vîrstă, factorii de risc pentru glaucom sînt diabetul zaharat, miopia avansată, bolile cardiovasculare şi existenţa unor rude apropiate cu această boală.

 
Infarctul miocardic poate să debuteze cu manifestări digestive?
Adevărat. La unele persoane, infarctul poate să debuteze cu arsuri în partea superioară a abdomenului, cu vărsături. Dacă aceste simptome nu sînt însoţite de alte manifestări specifice ulcerului, trebuie efectuată o electrocardiogramă sau probă de efort. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă