x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Ne pandesc toxiinfectiile

Avertisment - Ne pandesc toxiinfectiile

de Oana Antonescu    |    24 Iul 2006   •   00:00
Avertisment - Ne pandesc toxiinfectiile

Un numar record de enterocolite si toxiinfectii alimentare s-a inregistat in spitalele de boli infectioase din Capitala in ultima saptamana. Medicii avertizeaza inca o data asupra respectarii regulilor minime de igiena.

La Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" s-au inregistrat in ultima saptamana 112 cazuri de enterocolite si trei cazuri de toxiinfectii alimentare. Si la Institutul de Boli Infectioase "prof. dr. Matei Bals" situatia este asemanatoare. O treime din cazuri o reprezinta enterocolite si boli diareice, provocate de ingestia unor alimente contaminate cu bacterii si toxine. Numarul foarte mare de astfel de cazuri e cauzat de temperaturile ridicate, care favorizeaza multiplicarea germenilor responsabili de infectii. Salmonela si stafilococul sunt cel mai frecvent implicate in infectii digestive.

SIMPTOME. Semnele unei toxiinfectii alimentare sunt greata, varsaturile, scaunele frecvente, durerile de cap si febra. "Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa apara. Exista forme usoare de boala, dar si forme severe, in functie de cantitatea de toxine ingerata si de starea de sanatate inainte de infectie", precizeaza dr. Geta Cozma, medic primar de boli infectioase in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes". Formele usoare trec dupa cel mult 24 de ore si se trateaza acasa, cu un regim alimentar: supe cu morcov, orez fiert, branza de vaci, carne de pui si vita fiarta sau preparata la gratar. Hidratarea este foarte importanta in recuperare. Voma si scaunele frecvente pot provoca o deshidratare severa a organismului, care poate fi fatala varstnicilor cu insuficienta renala sau cardiaca. In aceste cazuri este foarte importanta interventia de urgenta a medicului.

IGIENA. Contaminarea se petrece ca urmare a nerespectarii igienei sau a pastrarii alimentelor la temperaturi necorespunzatoare. Dr. Geta Cozma atrage atentia asupra importantei igienei mainilor si a alimentelor pe care le consumam crude. Pentru a evita toxiinfectiile alimentare, verificati intotdeauna termenul de expirare a produselor consumate si evitati alimentele care au fost tinute mult timp la caldura. Alimentele incriminate sunt cel mai frecvent ouale si preparatele care contin oua (maioneze, produse de patiserie), laptele si produsele din lapte, carnea, mezelurile si pestele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă