x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aviara revine in forta

Aviara revine in forta

de Magda Marincovici    |    15 Ian 2007   •   00:00
Aviara revine in forta

Inregistrarea a patru decese in patru zile in Indonezia din cauza gripei aviare readuce in actualitate pericolul unei pandemii. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca pericolul este mai mare in emisfera nordica, din cauza apropierii de lunile cu temperaturile cele mai scazute din an.

Guvernele trebuie sa fie pregatite contra virusului H5N1
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca revine in forta pericolul gripei aviare. El este mai mare in tarile asiatice. Dar avertismentul este valabil pentru toata emisfera nordica din cauza intrarii in lunile cu temperaturile cele mai scazute din an.

Noi focare de gripa aviara sunt semnalate in special in Asia, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acest avertisment coincide cu anuntarea celui de-al 59-lea deces in Indonezia pus pe seama gripei aviare. In acelasi timp, autoritatile sanitare japoneze sunt ingrijorate de aparitia unui nou focar in aceasta zona geografica. Teama de noi focare de gripa aviara este motivata de faptul ca in emisfera nordica intram in lunile cele mai reci ale anului, virusul gripei raspandindu-se mai usor in aceasta perioada a anului, semnala recent Peter Cordingley, purtator de cuvant al biroului regional al OMS pentru Pacificul occidental.

Oficialul OMS nu exclude o repetare a situatiei de anul trecut, cand virusul a fost foarte activ si s-a raspandit pe distante mari pana in Europa. In opinia lui Peter Cordingley, guvernele sunt mai pregatite sa lupte cu aceasta boala. Sa speram ca guvernele care au fost surprinse sunt de aceasta data pregatite sa faca fata. Totusi, oficialul OMS admite ca sunt inca tari care vor avea probleme in situatia unui nou episod de gripa aviara.

VICTIMA. Pacienta indoneziana in varsta de 37 de ani decedata joia trecuta era contaminata cu virusul aviar, a confirmat pentru AFP Muktar Iksan, medic si purtator de cuvant al Spitalului Persahabatan din Jakarta. Victima era din Serpong, localitate din sud-estul capitalei indoneziene Jakarta. Medicii au declarat ca femeia s-a imbolnavit dupa ce a preparat si a mancat pui, cumparat viu in 30 decembrie anul trecut. Femeia a fost spitalizata pana in data de 8 ianuarie. Indonezia este tara cu cele mai multe persoane decedate din cauza virusului aviar si singura tara care a confirmat pe baza analizelor de laborator o transmitere interumana a bolii. Saptamana trecuta, China a anuntat un nou caz, primul dupa sase luni, de gripa aviara. De la sfarsitul lui 2003, potrivit OMS, in Asia, gripa aviara a facut 158 de victime.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripa aviara