x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Blândeţe pentru bolnavul de rinichi

Blândeţe pentru bolnavul de rinichi

de Florin Condurateanu    |    18 Dec 2008   •   00:00

Profesor dr Mihail Voiculescu, şeful centrului de Medicină internă de la Spitalul Fundeni, a tratat până la amănunt tema privind masa de Sărbători permisă bolnavului de ficat.



Să vedem ce are voie să mănânce şi ce nu are voie să mănânce bolnavul de rinichi. De obicei, bolnavul renal cronic are şi gastrită pe lângă suferinţele rinichiului. Oricum restricţiile privitoare la meniul de Sărbători sunt mai blânde pentru bolnavul de rinichi decât pentru suferindul de ficat. Nu se limitează strict alcoolul pentru bolnavul de rinichi, dar nici nu are voie să-şi bea minţile. Bolnavul cronic de rinichi trebuie să se ferească de cărnuri conservate, congelate, afumate, pentru el cea mai bună carne este pieptul de pasăre. Bolnavul cronic de rinichi trebuie să mănânce multe fructe şi zarzavaturi. Bolnavul renal acut trebuie să nu consume deloc sare. Bolnavul cronic de rinichi are îngăduinţa să folosească ceva sare, dar să bea foarte multe lichide. El trebuie să bea lichide cu un litru mai mult decât volumul de urină. Bolnavii aflaţi sub dializă să ştie că medicii pot corecta din parametrii procesului de dializă o eventuală greşeală de mâncare în timpul Sărbătorilor. Reglând din butoane dializorul, medicii pot extrage excesul de lichide. Bolnavul de rinichi este foarte bine protejat de aparatele de dializă. Dar el trebuie să ştie că nu e cazul să ajungă la bunăvoinţa aparaturii pentru a îndrepta excesele de mâncare şi băutură din zilele de Sărbători. Şi în cazul bolnavului de ficat, şi în cazul suferindului cronic de rinichi, porunca este: "Consumul de sare şi de carne trebuie să fie realizat cu mare prudenţă, cu mare cumpătare."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rinichi bolnavul