x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala care vine din paine

Boala care vine din paine

04 Aug 2004   •   00:00

Sunt persoane care sufera de o disfunctionalitate genetica si nu pot digera unele proteine din componenta cerealelor. Aceste persoane sufera de celiachie sau intoleranta la gluten sau enteropatia glutenica. Pentru acestea, painea poate fi un aliment fatal.

MAGDA MARINCOVICI

Exista o categorie de boli de nutritie care genereaza intoleranta la unele alimente. Din aceasta categorie face parte si celiachia, care se defineste ca intoleranta la gluten. Trebuie sa stim ca glutenul este o fractiune peptidica a proteinelor din grau, orz si secara. Astfel, persoanele care nu tolereaza glutenul nu trebuie sa manance paine si produse care au in compozitie gluten din cerealele mentionate. Trebuie retinut ca pentru aceste persoane, painea, pastele fainoase si toate alimentele cu gluten sunt periculoase.

Simptomele acestei boli sunt variate si nespecifice, diagnosticul fiind dificil de stabilit. Este motivul pentru care uneori boala este diagnosticata prea tarziu, cand deja s-au instalat tulburari distrofice majore. In acest stadiu, bolnavul este subdezvoltat, distrofic. Celiachia poate fi asociata cu alte boli, cum sunt dermatitele herpetiforme - care afecteaza muschii - sau cu alte boli: tiroidita si diabetul tip I.

CAUZE. Celiachia prezinta o componenta genetica, pe fondul careia apar reactii violente ale sistemului imunitar la proteinele din grau, orz si secara. In cazul persoanei care nu suporta glutenul se observa un raspuns inadecvat din punct de vedere imun. Reactia apare imediat si este provocata de ingestia glutenului. Rezultatul: distrugeri ale peretilor intestinului subtire, atrofierea unor structuri ale intestinului, suprafata de absorbtie a nutrientilor de catre stomac reducandu-se foarte mult. Celiachia este o boala imuna care se manifesta in special prin diaree. La unii copii mici la care alimentatia a fost diversificata, daca aceasta boala nu a fost diagnosticata, exista riscul major de deces.

DIETA. Celiachia este o boala cronica si presupune excluderea glutenului din alimentele ingerate. Excluderea poate fi chiar pe toata durata vietii. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi este de parere ca acest tip de intoleranta trebuie diagnosticata pentru ca pacientii afectati sa poata urma dieta fara gluten. Celiachia are urmari grave: anemie, pierderea densitatii osoase, atrofierea musculara, polineuropatii, tulburari endocrine, hiperkeratoza foliculara. Instituirea unei diete fara gluten diminueaza mult raspunsul sever al sistemului imunitar.

SFATUL SPECIALISTULUI

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomanda suferinzilor sa renunte definitiv la gluten. Aceasta presupune excluderea completa si definitiva a surselor de gluten din dieta. Ei nu vor mai manca preparate din grau, orz, secara. In locul acestora vor apela la porumb, cartofi, orez si soia. De asemenea, prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia asupra etichetarii corecte a produselor, astfel incat persoanele afectate de aceasta boala sa stie daca alimentul cumparat contine sau nu gluten.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gluten boala