x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Calciul şi sarcina

Calciul şi sarcina

de Oana Antonescu    |    18 Aug 2009   •   00:00
Calciul şi sarcina
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Indiferent de vârstă sau de sex, calciul este un mineral esenţial, care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, pentru că din alimente se asimilează cel mai bine. Pentru gravide, aportul de calciu este de două ori mai important pentru că trebuie să acopere nu doar necesarul ei de calciu, ci şi pe cel al fătului.



Doza zilnică recomandată unui adult este de 1.000 mg de calciu. În cazul gravidelor, necesarul de calciu creşte în cel de-al treilea trimestru de sarcină, când se formează scheletul fătului, ajungând la 1.200 mg/zi.

Dacă nu se asigură acest aport, organismul gravidei apelează la rezervele de calciu din oase şi dinţi, ceea ce are ca efect demineralizarea lor. Carenţa de calciu poate duce la apariţia cariilor şi la căderea dinţilor. Sistemul muscular şi tiroida sunt, de asemenea, afectate de aportul insuficient de calciu din organism.

DE CE ESTE IMPORTANT
Calciul este foarte important pentru dezvoltarea bebeluşului, mai exact pentru dezvoltarea sistemului său osos. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un alt beneficiu al calciului este că poate preveni hipertensiunea arterială de sarcină şi complicaţiile acesteia.

"Indicat ar fi ca aportul de calciu să fie asigurat din alimentaţie şi suplimente alimentare. Administrarea de calciu lactic poate declanşa contracţii. Nici cardiologii nu îl recomandă, fiindcă l-au asociat riscului de infarct", potrivit doctorului Anca Simionescu, medic primar obstetrician în cadrul Spitalului Clinic Filantropia.

ALIMENTE RECOMANDATE
Cu o alimentaţie echilibrată, orice gravidă poate asigura un aport suficient de calciu pentru ea şi bebeluşul ei. El se asimilează mai bine din brânzeturi şi iaurt decât din lapte, iar când calculăm doza zilnică trebuie să ţinem cont că asimilăm, în medie, 30% din cantitatea de calciu a alimentelor.

În 100 grame de brânză proaspătă de vacă se găsesc 90 mg de calciu, în aceeaşi cantitate de brânză de capră - 100 mg, în telemea 300 mg, în 100 ml de iaurt sunt 190 mg de calciu, iar în 100 ml de lapte de vacă degresat se găsesc 123 mg. Necesarul zilnic poate fi asigurat şi din: soia, varză albă, broccoli, varză de Bruxelles, salată, ţelină, linte, năut, fasole, andive, smochine, nuci, susan. Nu uitaţi că, pentru a se asimila în oase, calciul are nevoie de vitamina D, vitamina soarelui.

×
Subiecte în articol: calciu sarcina sănătatea femeii