Ultrasunetele ar putea lua locul bisturiului în cazul tumorilor maligne şi benigne, anunţă un grup de cercetători din Bordeaux. Terapia prin ultrasunete este testată în prezent pe un lot de paciente cu cancer al sînului.
Ultrasunetele ar putea lua locul bisturiului în cazul tumorilor maligne şi benigne, anunţă un grup de cercetători din Bordeaux. Terapia prin ultrasunete este testată în prezent pe un lot de paciente cu cancer al sînului.
O echipă de cercetători din Bordeaux lucrează la o nouă tehnică pentru combaterea cancerului de sîn prin ultrasunete. Această tehnică ar putea, în viitor, să completeze tratamentele aplicate la ora actuală. Doctorul Jean Palussière, radiolog, membru al echipei de cercetători din Bordeaux, este totuşi prudent. Metoda este foarte atrăgătoare, cu un important potenţial asupra bolii, dar trebuie mai întîi să evaluăm rezultatele înainte de a şti dacă trebuie prescrisă în mod curent, spune Palussière. De aproximativ zece ani, laboratorul de cercetări al CNRS şi Universitatea Bordeaux lucrează la tehnica ultrasunetelor focalizate în vederea distrugerii tumorilor prin ridicarea temperaturii în zona afectată. Această tehnică prezintă avantajul că nu presupune incizarea sînului.
DISTRUGERE. “Temperatura de aproximativ 60 de grade Celsius timp de cîteva secunde permite distrugerea tumorii, explică doctorul Jean Palussière. Fasciculul de ultrasunete este dirijat cu un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică. Pînă la finele anului sînt programate teste clinice în cazul a zece femei care vor fi tratate cu ultrasunete înainte de a fi operate. O analiză amănunţită a tumorilor va permite cuantificarea efectului ultrasunetelor şi evaluarea urmărilor colaterale. În funcţie de rezultate, ultrasunetele ar putea fi utilizate şi la tumori benigne de genul fibroamelor uterine. Dacă tehnica ultrasunetelor va răspunde aşteptărilor, s-ar putea reduce numărul cazurilor în care se intervine chirurgical. De asemenea, se discută folosirea ultrasunetelor în locul bisturiului, mai ales în cazul tumorilor de mici dimensiuni. Este o cercetare promiţătoare.
OPTIMISM. Dar autorii ne avertizează că sîntem pe tărîmul cancerului şi că pentru o concluzie definitivă asupra acestei metode este necesară supravegherea mai multor pacienţi pe parcursul cîtorva ani. Cercetătorii francezi sînt optimişti şi susţin că nu vor fi necesari prea mulţi ani pînă ce tehnica ultrasunetelor va fi aplicată. Mai mult, ei sînt încrezători că această metodă va fi folosită inclusiv în cazul tumorilor ficatului şi rinichiului.
magda.marincovici@jurnalul.ro