x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul sînului

Cancerul sînului

de Magda Marincovici    |    30 Apr 2008   •   00:00
Cancerul sînului
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Ultrasunetele ar putea lua locul bisturiului în cazul tumorilor maligne şi benigne, anunţă un grup de cercetători din Bordeaux. Terapia prin ultrasunete este testată în prezent pe un lot de paciente cu cancer al sînului.

Ultrasunetele ar putea lua locul bisturiului în cazul tumorilor maligne şi benigne, anunţă un grup de cercetători din Bordeaux. Terapia prin ultrasunete este testată în prezent pe un lot de paciente cu cancer al sînului.

 

O echipă de cerce­tă­tori din Bordeaux lucrează la o nouă tehnică pentru com­­baterea cancerului de sîn prin ultrasunete. Această tehnică ar putea, în viitor, să completeze tratamentele aplicate la ora actuală. Doctorul Jean Pa­lus­sière, radiolog, membru al echipei de cercetători din Bordeaux, este totuşi prudent. Metoda este foarte atrăgătoare, cu un important potenţial asupra bolii, dar trebuie mai întîi să evaluăm rezultatele înainte de a şti dacă trebuie prescrisă în mod curent, spune Pa­lussière. De aproxi­mativ zece ani, laboratorul de cercetări al CNRS şi Universitatea Bordeaux lucrea­ză la tehnica ultrasunetelor focalizate în vederea distrugerii tumorilor prin ridicarea temperaturii în zona afectată. Această tehnică prezintă avantajul că nu presupune incizarea sînului.

 

DISTRUGERE. “Temperatura de aproximativ 60 de grade Celsius timp de cîteva secunde permite distrugerea tumorii, explică doctorul Jean Palussière. Fasciculul de ultrasunete este dirijat cu un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică. Pînă la finele anului sînt programate teste clinice în cazul a zece femei care vor fi tratate cu ultrasunete înainte de a fi ope­rate. O analiză amănunţită a tumorilor va permite cuantificarea efectului ultrasunetelor şi evaluarea urmărilor colaterale. În funcţie de rezultate, ultrasunetele ar putea fi utilizate şi la tumori benigne de genul fibroamelor uterine. Dacă tehnica ultrasunetelor va răspunde aşteptărilor, s-ar putea reduce numărul cazurilor în care se intervine chirurgical. De asemenea, se discută folosirea ultrasu­netelor în locul bisturiului, mai ales în cazul tumorilor de mici dimen­siuni. Este o cercetare pro­mi­ţătoare.

 

OPTIMISM. Dar au­torii ne avertizează că sîntem pe tărîmul cancerului şi că pentru o concluzie definitivă asupra acestei metode este necesară su­pravegherea mai multor pacienţi pe parcursul cîtorva ani. Cercetătorii francezi sînt optimişti şi susţin că nu vor fi necesari prea mulţi ani pînă ce tehnica ultrasu­ne­telor va fi aplicată. Mai mult, ei sînt în­crezători că această me­todă va fi folosită inclusiv în cazul tumorilor ficatului şi rini­chiului.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă