Cercetătorii britanici reuşesc să readucă speranţa persoanelor cu tulburări de auz şi chiar cu surditate. Cu ajutorul culturii de celule auditive în urechea internă.
Prin diferenţierea celulelor suşe din urechea internă a fătului, cercetătorii din Sheffield (Marea Britanie) au obţinut celule auditive. Ei speră ca, astfel, să folosească aceste celule în cazul persoanelor cu surditate. Sunt înlocuite celule şi neuroni afectaţi de surditatea neurosenzorială. Surditatea neurosenzorială este cea mai frecventă formă: 90% dintre cazurile de surditate.
La ora actuală, singurul tratament disponibil este implantul cohlear, aparat electronic care, din păcate, nu redă auzul în totalitate. Doctorul Marcelo Rivolta, coordonatorul acestei cercetări, declară: celulele auditive şi neuronii care asigură auzul nostru sunt produse exclusiv în perioada embrionară şi ele nu se regenerează. Or, este nevoie de a pune la punct o terapie care să permită regenerarea lor.
Echipa doctorului Rivolta a efectuat studii pe animale de laborator pentru a verifica dacă aceste celule pot să redea auzul. Cercetătorii britanici speră, de asemenea, să obţină celule auditive plecând şi de la alte celule suşe, cum ar fi cele din măduva osoasă. Chiar dacă această cercetare va atinge obiectivul numărul unu, respectiv redarea auzului persoanelor cu hipoacuzie sau surditate, fără a mai apela la proteze - totuşi, mai este nevoie de timp.
Se estimează că mai trebuie cel puţin un deceniu până când aceşti pacienţi vor putea beneficia de auz prin noua terapie. Pe termen scurt, această cercetare privitoare la celulele suşe oferă echipei lui Rivolta posibilitatea de a pătrunde în mecanismele de formare şi dezvoltare a auzului la om, dar şi în efectele anumitor medicamente asupra auzului.
Citește pe Antena3.ro