x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creşte coplata la medicamente

Creşte coplata la medicamente

de Gina Matei    |    15 Iul 2010   •   00:00

Pacienţii cu afecţiuni cronice sunt într-o stare extrem de gravă, deoarece farmaciile nu mai au medicamente ca urmare a noului sistem de compensare, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Astfel, dacă înainte de 1 iulie, CNAS declara că va creşte accesul la medicamente, coplata va creşte cu cel mult 10%, iar majoritatea medicamentelor vor avea o coplată mai mică, în prezent, pacienţii sunt în situaţia de a întrerupe tratamentele din cauza preţurilor. Astfel, 53% din medicamente au o coplată mai mare, faţă de numai 32%, care au o coplată mai mică.
Dar cele mai multe medicamente cu coplată mai mică nu se găsesc în farmacii. Cei mai afectaţi sunt pensionarii şi copiii, adaugă Cezar Irimia.

Dacă un pacient în vârstă de 79 de ani cu diagnostic de boală cardiacă ischemică, angină pectorală de efort, HTA stadiul 2-3 cu grad de risc înalt, insuficienţă cardiacă congestivă, displidemie plătea înainte pentru cele şase medicamente din schema de tratament 103,6 lei, după 1 iulie, a scos din buzunar 167,9 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 62%.
Toţi cei afectaţi de măsura luată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medici, farmacişti şi pacienţi, au la dispoziţie site-ul www.faracompensare.ro pentru a semnala situaţiile concrete cu care s-au confruntat în momentul în care au ajuns în farmacie cu reţeta de tratament.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă