Caracteristicile epidemiei provocate de noua suşă gripală A (H1N1) - numită şi porcină - evoluează după modelul unei pandemii gripale, potrivit informaţiilor publicate în ultimul număr al revistei Science de o echipă de specialişti din mai multe ţări.
Analiza realizată de epidemiologi şi virusologi reputaţi arată că epidemia de gripă A (H1N1) a debutat în Mexic la jumătatea lunii februarie, pentru ca la sfârşitul lunii aprilie aproximativ 23.000 de persoane să fie infectate cu acest virus, dintre care 91 au decedat. Nu este exclus ca un mare număr de cazuri moderate de gripă să fi scăpat din acest inventar şi, de fapt, în Mexic, numărul real al persoanelor infectate cu noul virus să fie de aproximativ 32.000 de cazuri. Această incertitudine atârnă greu asupra calculului ratei de mortalitate prin noua gripă.
ESTIMÂRI
Neil Ferguson de la Imperial College London şi colegii lui estimează că această rată este între 0,3% şi 1,5% în Mexic, cu o medie de 0,4%, respectiv 4 decese la 1.000 de cazuri. O altă cifră importantă care ne ajută să ştim cu ce fel de gripă ne confruntăm este viteza cu care se propagă virusul. În Mexic, în cazul virusului A (H1N1), cercetătorii estimează că au fost în medie 1,2-1,6 cazuri secundare la o persoană infectată. Această cifră este mai mare decât cea înregistrată în cazul gripei sezoniere, când sunt semnalate între 10% şi 15% persoane infectate, dar este mai redusă pentru o pandemie, ce afectează între 20% şi 30% din totalul populaţiei. Virusul se transmite într-un ritm aşteptat în primele stadii ale unii gripe pandemice, comentează Neil Fergusson într-un comunicat al Imperial College London. Până acum, gripa se derulează pe aceeaşi schemă pe care s-a dezvoltat pandemia din 1957: în privinţa numărului persoanelor infectate şi a procentului de decese. Mai puţin periculos decât virusul gripei spaniole, noul virus gripal trebuie totuşi supravegheat cu atenţie, recomandă epidemiologul britanic.
Din cauza virusului gripei din 1957, în lume, aproximativ 2 milioane de persoane au decedat, potrivit estimărilor OMS. Potrivit aceleiaşi surse, anual, sunt consemnate între 250.000 şi 500.000 de decese din cauza gripei sezoniere.
OMS a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că urmăreşte "îndeaproape" evoluţia situaţiei din Japonia. Apariţia unui focar de transmitere autonomă a bolii într-o altă regiune decât continentul american ar putea fi un motiv serios pentru trecerea la faza de alertă maximă (nivelul 6), care ar confirma apariţia primei mari pandemii de gripă din secolul al XXI-lea.
Citește pe Antena3.ro