x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum sa te feresti de pietre la rinichi

Cum sa te feresti de pietre la rinichi

02 Sep 2004   •   00:00

Este acceptata de populatie, dar si de catre medici ideea ca durerea in colica renala, durerea adusa de piatra la rinichi, este una dintre cele mai teribile dureri.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Lumea a ajuns sa stie ca exista mai multe feluri de pietre, dupa constitutia lor chimica, si ca trebuie sa eviti recidivele abtinandu-te de la unele alimente bogate in sarurile care tocmai au creat pardalnica de piatra. In realitate, teoria asta nu este chiar asa de adevarata, are in ea si un sambure de realitate, dar embargoul la anumite alimente nu prezinta o eficienta asa de mare in evitarea formarii pietrelor la rinichi.

Profesorul Costica Ion, seful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Universitar Bucuresti, spune ca eficienta cu adevarat este masura de a urina cat mai mult, deci recomandarea suna astfel: sa se bea cat mai multe lichide, cu atat mai multe cu cat este mai cald afara sau omul respectiv lucreaza intr-o hala cu temperaturi mari. Desi mai putin conteaza dieta cu restrictii la unele alimente, totusi e intelept sa fie limitate mancaruruile de carne tanara, de vanat sau organe atunci cand litiaza este cu urati. Pentru a nu spori acidul uric in organism e bine sa nu se manance in exces nici unele vegetale ca fasolea uscata, alunele, nucile si pestele, care produc pietre pe baza de urati.

La litiaza calcara, pe baza de saruri de calciu in special la calculii de oxalat de calciu e bine sa reduci aportul de calciu in alimentatie, dar atentia trebuie sa fie marita pentru a nu derapa in marele dezavantaj al osteoporozei. Pentru a te feri de pietrele compuse din fosfati e indicat sa se evite excesul de fosfati, deci sa imputinezi carnea si unele cereale, dar si in acest caz restrictiile alimentare nu au eficienta prea mare in evitarea litiazei. Pentru preintampinarea litiazei calcara se pot folosi si unele medicamente din clasa tiazide, de exemplu nefrixul, care creste absorbtia calciului in rinichi, impiedicandu-l astfel sa ajunga in urina, unde poate cristaliza cu formare de pietre.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă