x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cura de capsuni va scapa de toxine

Cura de capsuni va scapa de toxine

26 Mai 2004   •   00:00

Capsuna contine 89% apa, fiind apreciata ca un puternic diuretic, recomandat in curele pentru afectiunile renale, artitism, reumatism, in special in cazuri de guta.

MAGDA MARINCOVICI
„Efectul diuretic al capsunilor favorizeaza eliminarea toxinelor si le face utile in tratamentul eczemelor si al afectiunilor dermatologice", mentioneaza prof. dr. Ovidiu Bujor in volumul „Pledoarie pentru viata lunga". Multe din indicatiile terapeutice ale capsunilor sunt transmise de la medicii Antichitatii, fiind valabile si azi. Astfel, capsunile sunt indicate persoanelor cu probleme digestive si afectiuni hepatice.

ELIMINA COLESTEROLUL. Datorita calitatii lor diuretice, capsunile contribuie la eliminarea excesului de colesterol. De asemenea, prin continutul de saruri minerale, capsunile sunt introduse in regimul persoanelor bolnave de tuberculoza.

CURE. Nutritionistii spun ca primavara si toamna trebuie sa facem doua cure de capsuni pentru a ne asigura detoxifierea organismului. Persoanelor nediabetice le este indicata urmatoarea cura: 1-2 kilograme de fructe timp de 7-14 zile. Aceasta cura ajuta la ameliorarea constipatiei cronice, reumatismului articular, guta sau nefrite, litiaza urinara si biliara. Atentie, o asemenea cura este contraindicata persoanelor alergice.

COSMETICA. Capsunile sunt extrem de apreciate pentru improspatarea tenului prin prepararea de masti. Pentru tenul gras este indicata masca obtinuta prin zdrobirea usoara a fructelor si amestecarea cu albus de ou. Pentru tenul uscat la aceasta masca se mai adauga smantana.

Valoarea nutritiva

100 de grame de capsuni ne aduc 35 de calorii. Totodata, aceeasi cantitate de capsuni ne ofera: 89,5 grame apa, 0,7 g proteine, 7 g glucide, 0,5 g lipide, 2,1 fibre, 152 mg potasiu, 12 mg magneziu, 23 mg fosfor, 20 mg calciu, 0,4 fier. De asemenea vom beneficia de vitaminele A, B1, B2, B6, dar mai ales de vitamina C (60 mg/100 g de fructe). Se pare ca aceste fructe contin cantitati reduse ce-i drept de acid salicilic (aspirina), motiv pentru care sunt benefice in afectiuni reumatismale. In tara noastra se cultiva doua varietati de capsuni care permit doua recolte anuale: primavara si toamna. Capsunile erau cunoscute inca din timpul romanilor. Ei le savurau pentru gustul lor deosebit, dar profitau si de virtutile lor terapeutice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă