x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De-a v-aţi ascunselea prin burtă

De-a v-aţi ascunselea prin burtă

de Florin Condurateanu    |    31 Iul 2009   •   00:00

Din păcate, auzi tot mai des văitatul unor părinţi alarmaţi că băiatului lor nu i-a coborât testiculul în punga gazdă, numită scrot. Cazurile sunt din ce în ce mai dese şi 7%-10% dintre băieţeii născuţi au acest necaz: nu le-a coborât testiculul din burtă. Nu este chiar un capăt de ţară, însă trebuie acţionat prin intermediul chirurgului urolog.

Explică acest subiect asistent univ. dr Cristian Surcel, de la Centrul de Transplant Renal şi Urologie Fundeni.

Care sunt pericolele în caz că testiculul rămâne în burtă? Există riscul de cancerizare a acestui testicul necoborât. Al doilea risc este că, rămas în abdomen, el nu mai produce spermatozoizi, deci se poate instala infertilitatea. Circa 50% dintre bărbaţii care au rămas cu testiculul necoborât şi amplasat în abdomen au fost descoperiţi cu infertilitate.

Testiculul coboară în scrot la finalul vieţii intrauterine. Este bine ca băieţeilor nou-născuţi să li se facă o inspecţie, pentru a vedea dacă testiculele au coborât în punga lor firească, în sacul scrotului. Dacă testiculul nu a coborât, trebuie intervenit chirurgical şi cel mai bine este în primii doi ani de la naştere.

Operaţia se face prin chirurgie clasică, o incizie de 4-5 cm, asemănătoare scoaterii apendicului, după care este depistat locul din burtă unde s-a ascuns testiculul. Apoi chirurgul fixează vasele şi nervii ce lucrează cu testiculul, iar acesta este coborât în scrot şi cu două puncte de cusătură este fixat pentru a nu se răsuci. Intervenţia nu poate fi făcută cu endoscopul. În primi doi ani după operaţie, trebuie făcute controale pentru a se constata dacă testiculul e în stare să-şi reia activitatea normală de producere a spermatozoizilor.

×