Profesor doctor Alexandru Oproiu atrage atenţia că, de Sărbătorile Pascale, persoanele suferinde de boli digestive trebuie să aibă grijă ce pun în farfurie şi să înghită preventiv unele medicamente.
Dar şi oamenii sănătoşi trebuie să fie cumpătaţi, fiindcă mâncărurile tradiţionale de Sărbătorile Pascale sunt grele şi pot ajunge şi ei la spital, chiar dacă nu-i supăra înainte nimic. Fie fac o pancreatită acută, fie o criză de pietre la vezica biliară sau alte boli.De ce sunt considerate grele bucatele de Paşte? Se vor mânca multe proteine din carne, ouă, brânzeturi, dar şi multe grăsimi precum şi hidrocarbonatele din dulciurile conţinute în cozonac, pască, tort. Toate acestea solicită intens sistemul digestiv. Proteinele stimulează secreţia gastrică, dar şi secreţia pancreasului şi a intestinului subţire.
Grăsimile stimulează secreţia biliară şi a pancreasului. Mielul este o carne grasă, dar, în acelaşi timp, fiind o carne tânără, aduce o cantitate mare de acid uric, ce poate declanşa crize de gută foarte dureroase.
ALERGII
Mielul la cuptor şi la proţap ne face doldora de proteine şi grăsimi. Furaţi de frumuseţea ciocnitului de ouă înghiţim multe albumine din albuş la care mulţi au alergie şi să nu se uite că gălbenuşul are 63% trigliceride, acele grăsimi care duc la ficatul gras şi la multă ateroscleroză. De fapt, dinamita din ouă nu este colesterolul aflat sub 1% în gălbenuş, ci trigliceridele în mare concentraţie, de 63%.
Ouăle fierte moi sunt mai uşor digerabile decât ouăle tari, răscoapte, după cum ouăle ochiuri făcute în apă clocotită, numite ochiuri româneşti, sunt mai puţin periculoase decât ouăle prăjite în ulei. Oul este periculos şi prin faptul că măreşte contracţiile vezicii biliare, astfel încât pot porni la plimbare pietrele mici din vezica biliară care sunt cele mai periculoase.
Drobul este foarte bogat în grăsimi şi are o bogăţie importantă de calorii: 650-700 de kilocalorii la 100 de grame de drob. Brânzeturile topite şi cele fermentate sunt foarte bogate în grăsimi, de exemplu: şvaiţerul, brânza de burduf, caşcaval. Ce să mai vorbim de zaharurile din cozonac, pască, tort, ouă de ciocolată şi alte preparate tradiţionale.
Toate caloriile în plus se depun ca ţesut gras. Este de urmat sfatul ca, în zilele de sarbători mai ales, să ne plimbăm o jumătate de oră, o oră, şi nu în dorul lelii, ci cu un pas niţel grăbit.
De unde vin kilogramele:
Aliment Calorii/100 g
Ou de găină - 147
Ou de raţă - 163
Miel slab - 160
Mile gras - 260
Curcan - 170
Raţă - 136
Pui - 147
Porc slab - 125
Porc gras - 250
Telemea de oaie - 305
Telemea de vacă - 265
Cartof - i 85
Pâine albă - 52
Pâine neagră - 50
Îngheţată - 260
Ciocolată - 531
Vin roşu sec - 75
Vin alb sec - 73
Bere - 45
Gin - 260
Citește pe Antena3.ro