Nevralgia de trigemen este o durere de cap atât de violentă încât unii ajungeau la sinucidere. Nervul trigemen este printre cei mai importanţi şi are trei ramuri.
Una pe partea superioară a craniului şi în jurul orbitei, a doua ramură în dreptul maxilarului superior şi a treia ramură în zona mandibulei. Nevralgia de trigemen poate fi esenţială, de cauză necunoscută, caracterizată doar prin durere, şi prin pierderea sensibilităţii în jurul ochilor şi în zona maxilarelor.
Există şi nevralgia de trigemen secundară ca efect al altor boli: tumori, anevrisme, anomalii vasculare, abcese, inflamaţii. În acest caz, trebuie tratate bolile de bază, suferinzii având şi durere, şi pierderea sensibilităţii la orbită şi obraz. Nevralgia de trigemen esenţială înseamnă că durerea apare brusc, durând câteva secunde, unu sau două minute.
Durerea revine fără nici o regulă. Omului nu prea poţi să-i administrezi calmante locale, căci, de exemplu, în cazul durerii orbitale rişti să strici corneea ochiului. Durerea paroxistică este declanşată şi de factori externi. O picătură de apă rece la spălarea pe dinţi, o atingere la bărbierit etc. În cazul nevralgiei de trigemen cauzată de alte boli, durerea nu este intermitentă, ci continuă şi de intensităţi mai mici.
Tratamentul în nevralgia esenţială este cu medicamente şi boala este curabilă. Se administrează carbamazepină (antiepileptic). Aproximativ 60% răspund la acest medicament, dacă nu se apelează la fenitoină (antiepleptic). Dacă nu se potoleşte durerea, se dă un medicament decontracturant. Dacă medicaţia nu dă rezultate, intră în rol chirurgia.
Chirurgul va distruge ganglionul Gasser. Distrugerea ganglionului se face prin termocoagulare cu radiofrecvenţă. Mai este o metodă prin care chirurgul taie craniul în zona posterioară şi eliberează nervul trigemen de presiunea intracraniană.
Citește pe Antena3.ro