x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

0
Autor: Agerpres 02 Iun 2011 - 14:35

Bacteria E. coli O140 izolata in fecalele pacientilor din Hamburg face parte din grupul tulpinilor E. coli enterohemoragice (ECEH, care provoaca sangerari ale intestinului), toate producatoare ale unei toxine denumite “shiga' si toate contaminand ocazional carnea prea putin sau deloc preparata. Cea mai cunoscuta si mai studiata din acest grup este cea numita E. coli O157:H7, supranumita bacteria hamburgerilor, noteaza joi ziarul El Pais.

Bacteriile din specia E. coli sunt cele care se gasesc in mod frecvent in intestinul oamenilor si al altor mamifere. Tulpinile O140 si O157:H7 sunt specifice intestinelor vacilor. Nu sunt patogene pentru vaci: sunt la fel de inofensive pentru ele cum sunt pentru noi tulpinile specific umane. Dar provoaca o infectie periculoasa cand schimba specia si ajung in intestinul omului. Pentru ca bacteriile sa faca aceasta cale, de la inofensive la periculoase, este nevoie de inteventia unor erori de manipulare a carnii, explica Alfonso Carrascosa, expert in microbiologia alimentelor la CSIC.
Originea este mereu fecala, de aceea carnea trebuie sa fi fost obligatoriu infectata in procesul de eviscerare, in general prin manipularea gresita de catre macelar; daca a fost putin gatita, sau daca se foloseste in alimente servite crude, bacteria poate ajunge din intestinul vacii in cel al omului. Bacteriile E. coli sunt foarte sensibile la caldura, inclusiv tulpinile enterohemoragice. Chiar si o carne deja infectata la macelarie este inofensiva daca este bine gatita, prajita sau fiarta. In schimb, carnea de vaca tocata din hamburgerii putin facuti, poate fi purtatoare de acesti agenti patogeni, asigura doctorul Carrascosa.
Dar ca un castravete sa fie contaminat este nevoie ca in procesul de manipulare sa intervina alte greseli, este de parere expertul. Cu bacteria O157:H7 s-a intamplat in doua ocazii in bucataria hotelurilor. In cazul in care carnea - prealabil contaminata la macelarie - se manipuleaza cruda pe masa din bucatarie, iar apoi se pregateste o salata fara ca masa sa fi fost curatata corespunzator, bacteriile din carne pot contamina alte preparate, precum castravetele care se serveste crud. Salatele sunt ultimele pregatite in bucataria restaurantelor, ceea ce pare un scenariu plauzibil, explica expertul.
Aproape toate focarele provocate de acesti agenti patogeni sunt cauzate de consumul de carne - de unde si denumirea de “bacteria hamburgerilor'. Cazurile de infestare directa a castravetilor sau a altor legume sunt foarte rare, spune el. “Exista unele precedente, adauga Carrascosa, si s-au inregistrat in Europa de Centrala ca urmare a bacteriei O140. Aceasta tulpina concreta care a generat focarul din Hamburg nu a fost detectata niciodata in Spania, nici la vaci nici la legume. Totul arata ca autoritatile sanitare ale orasul-land Hamburg s-au grabit sa emita o alerta dupa ce au detectat la castraveti o bacterie similara, care s-a dovedit ulterior ca nu este identica cu cea care provoaca simptomele pacientilor. Nimic nu releva ca la origine s-ar afla un agent patogen spaniol', conchide el.

Citeşte mai multe despre:   epidemie,   hamburger,   contaminare,   e.coli

 



Mai multe titluri din categorie

5 metode de a ne accelera metabolismul

5 metode de a ne accelera metabolismul
Galerie Foto Cel mai adesea dăm vina pe un metabolism leneș atunci când nu reușim să slăbim. Puțini știu însă că nu e chiar așa și că sunt cazuri în care dietele nu fac altceva decât să încetinească metabolismul,...

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi
România are 90 de farmaciști la 100.000 de locuitori, în anul 2018. Cifra este apropiată de Marea Britanie, și depășește Polonia - 77, Austria - 72 și Germania - 66, potrivit Eurostat. Cel mai mare număr de...

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare
Compania de farmaceutice Janssen, parte a grupului Johnson&Johnson, a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 în SUA, pe aproximativ 60.000 de voluntari, anunță Institutul Național pentru Alergii și...

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu
Specialiştii au declarat că vaccinul împotriva gripei sezoniere, cea de toamnă, nu te fereşte de coronavirus. Dar e bine să te vaccinezi împotriva gripei, aşa-zis banale, ca să nu o contractezi şi să ieşi cu...

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...
Serviciul de email marketing furnizat de