x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

0
Autor: Agerpres 02 Iun 2011 - 14:35

Bacteria E. coli O140 izolata in fecalele pacientilor din Hamburg face parte din grupul tulpinilor E. coli enterohemoragice (ECEH, care provoaca sangerari ale intestinului), toate producatoare ale unei toxine denumite “shiga' si toate contaminand ocazional carnea prea putin sau deloc preparata. Cea mai cunoscuta si mai studiata din acest grup este cea numita E. coli O157:H7, supranumita bacteria hamburgerilor, noteaza joi ziarul El Pais.

Bacteriile din specia E. coli sunt cele care se gasesc in mod frecvent in intestinul oamenilor si al altor mamifere. Tulpinile O140 si O157:H7 sunt specifice intestinelor vacilor. Nu sunt patogene pentru vaci: sunt la fel de inofensive pentru ele cum sunt pentru noi tulpinile specific umane. Dar provoaca o infectie periculoasa cand schimba specia si ajung in intestinul omului. Pentru ca bacteriile sa faca aceasta cale, de la inofensive la periculoase, este nevoie de inteventia unor erori de manipulare a carnii, explica Alfonso Carrascosa, expert in microbiologia alimentelor la CSIC.
Originea este mereu fecala, de aceea carnea trebuie sa fi fost obligatoriu infectata in procesul de eviscerare, in general prin manipularea gresita de catre macelar; daca a fost putin gatita, sau daca se foloseste in alimente servite crude, bacteria poate ajunge din intestinul vacii in cel al omului. Bacteriile E. coli sunt foarte sensibile la caldura, inclusiv tulpinile enterohemoragice. Chiar si o carne deja infectata la macelarie este inofensiva daca este bine gatita, prajita sau fiarta. In schimb, carnea de vaca tocata din hamburgerii putin facuti, poate fi purtatoare de acesti agenti patogeni, asigura doctorul Carrascosa.
Dar ca un castravete sa fie contaminat este nevoie ca in procesul de manipulare sa intervina alte greseli, este de parere expertul. Cu bacteria O157:H7 s-a intamplat in doua ocazii in bucataria hotelurilor. In cazul in care carnea - prealabil contaminata la macelarie - se manipuleaza cruda pe masa din bucatarie, iar apoi se pregateste o salata fara ca masa sa fi fost curatata corespunzator, bacteriile din carne pot contamina alte preparate, precum castravetele care se serveste crud. Salatele sunt ultimele pregatite in bucataria restaurantelor, ceea ce pare un scenariu plauzibil, explica expertul.
Aproape toate focarele provocate de acesti agenti patogeni sunt cauzate de consumul de carne - de unde si denumirea de “bacteria hamburgerilor'. Cazurile de infestare directa a castravetilor sau a altor legume sunt foarte rare, spune el. “Exista unele precedente, adauga Carrascosa, si s-au inregistrat in Europa de Centrala ca urmare a bacteriei O140. Aceasta tulpina concreta care a generat focarul din Hamburg nu a fost detectata niciodata in Spania, nici la vaci nici la legume. Totul arata ca autoritatile sanitare ale orasul-land Hamburg s-au grabit sa emita o alerta dupa ce au detectat la castraveti o bacterie similara, care s-a dovedit ulterior ca nu este identica cu cea care provoaca simptomele pacientilor. Nimic nu releva ca la origine s-ar afla un agent patogen spaniol', conchide el.

Citeşte mai multe despre:   epidemie,   hamburger,   contaminare,   e.coli

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de