x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Escherichia coli este şi bacteria hamburgerilor.

0
Autor: Agerpres 02 Iun 2011 - 14:35

Bacteria E. coli O140 izolata in fecalele pacientilor din Hamburg face parte din grupul tulpinilor E. coli enterohemoragice (ECEH, care provoaca sangerari ale intestinului), toate producatoare ale unei toxine denumite “shiga' si toate contaminand ocazional carnea prea putin sau deloc preparata. Cea mai cunoscuta si mai studiata din acest grup este cea numita E. coli O157:H7, supranumita bacteria hamburgerilor, noteaza joi ziarul El Pais.

Bacteriile din specia E. coli sunt cele care se gasesc in mod frecvent in intestinul oamenilor si al altor mamifere. Tulpinile O140 si O157:H7 sunt specifice intestinelor vacilor. Nu sunt patogene pentru vaci: sunt la fel de inofensive pentru ele cum sunt pentru noi tulpinile specific umane. Dar provoaca o infectie periculoasa cand schimba specia si ajung in intestinul omului. Pentru ca bacteriile sa faca aceasta cale, de la inofensive la periculoase, este nevoie de inteventia unor erori de manipulare a carnii, explica Alfonso Carrascosa, expert in microbiologia alimentelor la CSIC.
Originea este mereu fecala, de aceea carnea trebuie sa fi fost obligatoriu infectata in procesul de eviscerare, in general prin manipularea gresita de catre macelar; daca a fost putin gatita, sau daca se foloseste in alimente servite crude, bacteria poate ajunge din intestinul vacii in cel al omului. Bacteriile E. coli sunt foarte sensibile la caldura, inclusiv tulpinile enterohemoragice. Chiar si o carne deja infectata la macelarie este inofensiva daca este bine gatita, prajita sau fiarta. In schimb, carnea de vaca tocata din hamburgerii putin facuti, poate fi purtatoare de acesti agenti patogeni, asigura doctorul Carrascosa.
Dar ca un castravete sa fie contaminat este nevoie ca in procesul de manipulare sa intervina alte greseli, este de parere expertul. Cu bacteria O157:H7 s-a intamplat in doua ocazii in bucataria hotelurilor. In cazul in care carnea - prealabil contaminata la macelarie - se manipuleaza cruda pe masa din bucatarie, iar apoi se pregateste o salata fara ca masa sa fi fost curatata corespunzator, bacteriile din carne pot contamina alte preparate, precum castravetele care se serveste crud. Salatele sunt ultimele pregatite in bucataria restaurantelor, ceea ce pare un scenariu plauzibil, explica expertul.
Aproape toate focarele provocate de acesti agenti patogeni sunt cauzate de consumul de carne - de unde si denumirea de “bacteria hamburgerilor'. Cazurile de infestare directa a castravetilor sau a altor legume sunt foarte rare, spune el. “Exista unele precedente, adauga Carrascosa, si s-au inregistrat in Europa de Centrala ca urmare a bacteriei O140. Aceasta tulpina concreta care a generat focarul din Hamburg nu a fost detectata niciodata in Spania, nici la vaci nici la legume. Totul arata ca autoritatile sanitare ale orasul-land Hamburg s-au grabit sa emita o alerta dupa ce au detectat la castraveti o bacterie similara, care s-a dovedit ulterior ca nu este identica cu cea care provoaca simptomele pacientilor. Nimic nu releva ca la origine s-ar afla un agent patogen spaniol', conchide el.

Citeşte mai multe despre:   epidemie,   hamburger,   contaminare,   e.coli

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi
În toate filmele, când unul dintre personaje se spală pe dinţi la baie, în faţa oglinzii, execută această igienă a gurii în mod greşit. Actorii plimbă periuţa de dinţi de la dreapta la sânga, o...

Incontinenta urinara si ce putem face?

Incontinenta urinara si ce putem face?
Galerie Foto Incontinenta urinara este o afectiune cronica tot mai des intalnita, ce afecteaza persoane din intreaga lume indiferent de sex, origine sau varsta. Fiindca este o afectiune care influenteaza negativ calitatea vietii,...

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!
Galerie Foto Multe persoane au o dantura incompleta, dar aleg sa nu o refaca de teama durerii sau a costurilor mari. Ei bine, chiar daca pretul unui implant dentar este mai mare decat cel al altor proceduri, acest tratament iti...

Cât de eficient este antiviralul Remdesivir în tratarea infecției cu COVID-19

Cât de eficient este antiviralul Remdesivir în tratarea infecției cu COVID-19
Antiviralul Remdesivir nu este eficient în prevenirea mortalității din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu realizat cu sprijinul OMS, citat de AFP. "Pare să aibă un efect redus sau niciu...

Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul

Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul
Infectarea cu virusul SARS-CoV-2 în avion este puțin probabilă în cazul în care pasagerii poartă mască, arată un studiu al armatei americane, efectuat în mai multe aeronave Boeing 767 și 777, cu ajutorul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a adus, pe lână numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Studiu: Europenii sunt tot mai bolnavi din cauza stilului de viață

Studiu: Europenii sunt tot mai bolnavi din cauza stilului de viață
Virusul SARS-CoV-2 a provocat decesul a peste un milion de persoane din cauza modului de viață nesănătos din ultimele trei decenii, se arată într-un raport publicat de publicația The...

Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală

Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală
Galerie Foto Peste jumătate (56%) dintre respondenții celui mai recent studiu demarat de Colgate în Europa nu obișnuiesc să își înlocuiască periuța de dinți după ce se confruntă cu alte probleme de...

Ce se întâmplă în caz de infectare simultană cu virusul gripei și COVID-19?

Ce se întâmplă în caz de infectare simultană cu virusul gripei și COVID-19?
Pacienţii care se infectează în acelaşi timp cu virusul gripei şi cu noul coronavirus pot face forme mai severe de COVID-19. Medicul primar Adrian Marinescu de la Institutul Naţional de Boli infecţioase "Matei...

Care este riscul de reinfectare cu COVID-19

Care este riscul de reinfectare cu COVID-19
Deși reinfectările cu virusul SARS-CoV-2 sunt foarte rare și, teoretic, simptomele ar trebui să fie mai ușoare a doua oară, există și excepții. Este cazul unui tânăr de 25 de ani, din Nevada, SUA, care a...

Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber

Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber
În plină pandemie de coronavirus este foarte greu să nu ne infectăm, la un moment dat, dar nu imposibil. Aproape toate cercetările realizate până acum arată faptul că  transmiterile au avut loc...
Serviciul de email marketing furnizat de