x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Evaluarea riscului de cancer pulmonar

Evaluarea riscului de cancer pulmonar

de Magda Marincovici    |    23 Iun 2009   •   00:00
Evaluarea riscului de cancer pulmonar
Sursa foto: /stockxpertcom

Un test de salivă poate măsura probabilitatea ca un fumător sau un nefumător să se îmbolnăvească de cancer pulmonar. Testul a fost pus la punct de o echipă de cercetători neozeelandezi de la Universitatea Auckland. Informaţia este preluată din Le Figaro, ediţia din 19 iunie curent.



De ce unele persoane care n-au fumat niciodată fac cancer pulmonar, în timp ce fumători de cursă lungă sunt ocoliţi de această boală? Pornind de la acest paradox, cercetările genetice ale profesorului Young s-au concretizat printr-un test numit Respiragene. Testul ia în calcul că unele persoane sunt purtătoare de marqueri ADN care-i fac vulnerabili la această patologie. Ceea ce a condus la ideea unui calcul individualizat asupra riscului, combinând analiza genetică şi datele medicale ale persoanei respective. Testul este produs de societatea Synergenz BioScience ltd. asociată Universităţii Auckland şi a fost lansat în Noua Zeelandă la începutul acestei luni, la preţul de aproximativ 275 de dolari. Testul este important, deoarece cancerul pulmonar este printre cele mai severe forme de neoplasm. Jumătate din persoanele afectate de cancer pulmonar mor în cel mult 12 luni de la diagnosticare, iar 80% în doi ani de la descoperirea bolii. Totuşi, în ultimii ani, rata de supravieţuire a crescut sensibil, cu condiţia ca boala să fie depistată în faze incipiente şi pacientul să renunţe imediat la fumat, pentru a reduce riscul de evoluţie a bolii.

SPAIMĂ PRINTRE FUMĂTORI

Inventatorii testului au realizat o clasificare în trei categorii de risc - moderat, ridicat şi foarte ridicat - a persoanelor vulnerabile la această boală. Testul este uşor de efectuat, prin prelevare de probe salivare care sunt analizate într-un laborator. Rezultatele sunt interpretate corelând informaţiile furnizate de pacient, eventuale bronşite cronice sau emfizeme (boală a alveolelor pulmonare însoţită de dificultate în respiraţie) şi antecedente de cancer pulmonar în familie. În mod ciudat, numărul ţigărilor fumate nu este luat în calcul.

Cercetătorii noştri nu văd nici o diferenţă, care să influenţeze rezultatele, între un individ care fumează 10 ţigări şi un altul care ajunge la 20 pe zi, spune Steve Markscheid, responsabil cu comunicarea la societatea producătoare. Principalul obiectiv al acestui test este de a-i pune pe fumători în situaţia de a-şi evalua concret riscul unei boli cumplite dacă nu renunţă la fumat.

Pe de altă parte, doctorul Bruno Housset, preşedintele Federaţiei Franceze de Pneumologie, citat recent în Le Fiagro în legătură cu acest test, susţine că testul ar putea genera o spaimă printre oameni şi de aici o respingere chiar de către fumători.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă