x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei EXHUMAT DUPĂ 400 DE ANI/Galileo la analize

EXHUMAT DUPĂ 400 DE ANI/Galileo la analize

de Magda Marincovici    |    25 Ian 2009   •   00:00
EXHUMAT DUPĂ 400 DE ANI/Galileo la analize

Câţiva cercetători italieni vor să exhumeze rămăşiţele lui Galileo, pentru a determina starea de sănătate a savantului. Galileo Galilei este înmormântat în Biserica Santa Croce din Florenţa, alături de alte personalităţi ale Italiei.



Cercetătorii de la Institutul de Istoria Ştiinţei din Florenţa, care susţin acest proiect, sunt interesaţi să preleveze un eşantion din ADN-ul savantului, cu scopul de a explica modul în care Galileo Galilei, suferind de o boală de ochi, reuşea să vadă prin telescop.

Despre Galileo Galilei (1564-1642) se ştie că a avut tulburări de vedere mergând până la orbire. Între 1593 şi 1610, Galileo se află la Universitatea din Padova, patronând catedrele de matematică, geometrie şi astronomie. Este atras de teoria lui Copernic privitoare la mişcarea planetelor, ajutându-se în acest sens de un telescop "made in Olanda", căruia îi va aduce multiple îmbunătăţiri. Deja echipa lui Galluzzi, formată din istorici, astronomi, psihologi, a fabricat o replică identică a telescopului folosit de Galileo. Aceasta reprezintă prima etapă a proiectului cercetătorilor italieni. Dacă reuşim, cu ajutorul
ADN-ului, să înţelegem în ce mod această boală a determinat deformarea vederii savantului, vom face noi şi importante descoperiri pentru istoria ştiinţei, spune Paolo Galuzzi, directorul Institutului pentru Istoria Ştiinţei din Florenţa.

Potrivit lui P. Galluzzi, este necesară reconstituirea vederii lui Galileo pentru a putea reproduce cât mai fidel condiţiile în care savantul a formulat celebra teorie heliocentrică, potrivit căreia Pământul se învârteşte în jurul Soarelui. "Pe baza simptomelor de care se plângea, oftalmologii apreciază că savantul ar fi putut suferi de o boală genetică. Dar un diagnostic corect poate fi formulat numai după studierea ADN-ului.
Deocamdată, spune Galluzzi, echipa pe care o coordonează are nevoie de timp şi bani: un an pentru a finaliza formalităţile administrative care să permită dezgroparea şi colectarea a 300.000 de euro pentru finanţarea proiectului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă