x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Există bronz sănătos?

Există bronz sănătos?

15 Mai 2007   •   00:00

Termenul bronz "sănătos" este incorect folosit atăt timp căt prin bronz sănătos inţelegem piele de ciocolată obţinută in urma vizitelor dese şi lungi la solar sau a băilor indelungate de soare. Dintre toate "mofturile" modei de pănă acum se pare că bronzul căt mai complet şi căt mai inchis este cel mai puţin sănătos. Şi cu toate că este foarte cunoscut că, dacă ne prăjim la soare ore intregi, riscăm să ne imbolnăvim de cancer de piele, persistăm in această greşeală, considerănd pielea ciocolatie ca fiind sănătoasă şi frumoasă. Mai mult, ca să fim siguri că nu ne vom face de răs vara pe plajă cu o piele prea albă, mergem primăvara la solar. "Solarele emit ultraviolete nefiltrate. Pe lăngă UVA, ele emit şi UVB, UVC, care cresc considerabil riscul de cancer de piele", atrage atenţia dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog in cadrul Spitalului Colentina. In plus, bronzul, fie el natural sau obţinut prin şedinţe repetate de solar, imbătrăneşte pielea prin distrugerea stratului elastic de către razele ultraviolete şi favorizează apariţia petelor.

RISCURI

Statisticile din Romănia arată că, deşi acum 20 de ani se depistau 14-15 cazuri de melanom pe an, in 2005 numai la Spitalul Colentina au fost inregistrate 800 de cazuri de cancere cutanate. Explicaţia este că a crescut intensitatea radiaţiilor ultraviolete din cauza subţierii stratului de ozon. Semnalul de alarmă trebuie tras in special in cazul persoanelor care au suferit mai mult de cinci arsuri cauzate de soare intr-un an, deoarece acestea prezintă un risc dublu de cancer de piele in comparaţie cu persoanele care işi dozează timpul petrecut la plajă.

PROTECŢIE

Cel mai indicat este, conform specialiştilor dermatologi, ca pentru a obţine bronzul dorit, să stăm la soare dimineaţa intre orele 8-11, iar după-amiaza intre 16-18. Dar dacă respectăm orele nu inseamnă că nu trebuie să ne protejăm. Dimpotrivă, dermatologii recomandă utilizarea cremelor de protecţie solară cu factor de protecţie căt mai mare, purtarea hainelor lejere, din ţesături naturale, a pălăriei cu boruri largi şi a ochelarilor de soare.

O altă soluţie pentru a dobăndi pielea cu aspect ciocolatiu fără riscuri pentru sănătate, chiar şi cănd vremea nu ne permite să stăm la soare, este utilizarea produselor autobronzante acasă sau la saloanele specializate. Cremele folosite acasă prezintă dezavantajul că, dacă le aplicăm noi inşine, riscăm să ne alegem cu o nuanţă portocalie a măinilor, care insă dispare in timp. Pentru ca bronzul de pe corp să se menţină căt mai mult timp, este indicat ca, inainte de a aplica produsele autobronzante, să efectuăm o exfoliere. Astfel, bronzul va fi uniform şi strălucitor.

MIT

Contrar percepţiei generale, cremele de protecţie solară nu ne protejează 100% şi timp indelungat. Un produs cu SPF 15 protejează impotriva a 93% din razele ultraviolete, iar SPF 50 ne apără de 98% dintre UV. Cremele trebuie aplicate pe toată pielea cu o jumătate de oră inainte de a merge la plajă, pentru a avea timp să pătrundă in piele.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra