x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fardurile fac rău ochilor

Fardurile fac rău ochilor

13 Noi 2007   •   00:00

Cele mai multe farduri s-au inventat pentru machiajul ochilor. Incă din antichitate, femeile au găsit metode dintre cele mai originale de a-şi pune in valoare ochii.

Cele mai multe farduri s-au inventat pentru machiajul ochilor. Incă din antichitate, femeile au găsit metode dintre cele mai originale de a-şi pune in valoare ochii. Avem acum la indemănă creioane dermatografe, rimeluri, farduri colorate pentru pleoape, tuş pentru ochi, creme sau batoane anticearcăn şi o sumedenie de producători de asemenea cosmetice. Dar folosirea in exces a fardurilor, adeseori nu de cea mai bună calitate, poate provoca numeroase afecţiuni oculare, de natură infecţioasă sau mecanică. Aceasta nu inseamnă că trebuie să renunţăm la machiajul ochilor, ci să ştim să prevenim eventualele infecţii şi leziuni oculare.

Ochiul roşu

Ochiul roşu şi senzaţia de nisip in ochi sunt deseori consecinţe ale fardatului excesiv. Cele două simptome sunt uneori manifestarea unei simple iritaţii oculare, dar alteori ele semnalează afecţiuni mai serioase: conjunctivite alergice sau infecţioase, cheratite sau eroziuni corneene, cu durere, lăcrimare abundentă şi fotofobie, uneori chiar cu scăderea vederii, avertizează dr Oana Florescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Pleoapele au şi ele adesea de suferit de pe urma utilizării necorespunzătoare a produselor cosmetice. Blefaritele (inflamaţia pleoapelor) eritematoase sau scuamoase (pleoape roşii, cu mici scuame) şi orjeletele (popular ulcioarele) sunt probleme care pot să apară din cauza machiajului ochilor.

Femeile alergice trebuie să acorde o atenţie specială alegerii produselor cosmetice, deoarece majoritatea pot produce lăcrimare, roşeaţă, măncărime, semnele conjunctivitei alergice. Dr Oana Florescu recomandă femeilor alergice să evite produsele cosmetice cu mulţi conservanţi şi arome. Pentru ele există produse speciale, hipoalergenice. Şi purtătoarele de lentile de contact trebuie să fie precaute. Ele trebuie să menţină o igienă foarte riguroasă cănd manevrează lentilele şi cănd folosesc diversele produse cosmetice care pot contamina lentilele cu bacterii.

INFECŢII. Femeile care imprumută produsele cosmetice de la alte persoane au toate şansele de a suferi infecţii oculare, pentru că se pot contamina cu bacterii sau virusuri, rezultatul fiind conjunctivite, cheratite, blefarite, orjelete. "Ne putem contamina de la o persoană sănătoasă sau aparent sănătoasă, fiindcă anumiţi agenţi infecţioşi saprofiţi pentru anumite persoane pot constitui agenţi patogeni pentru altele", atrage atenţia dr Oana Florescu.

FaRa GRABa. Produsele de machiaj pentru ochi, precum creioanele dermatografe sau rimelurile, trebuie manevrate cu grijă, pentru că pot atinge globul ocular şi pot produce zgărieturi la nivelul conjunctivei sau chiar al corneei, care se pot suprainfecta cu uşurinţă. De aceea, este bine ca machiajul ochilor să se facă cu atenţie şi in linişte, niciodată pe fugă, in lift sau in drum spre serviciu.

×
Subiecte în articol: oftalmologie