x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fluor bun, fluor rau

Fluor bun, fluor rau

11 Apr 2006   •   00:00

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea o sanatate orala buna este periajul dintilor. Multe paste de dinti si/sau produse ce confera stralucire dintilor pot dauna zambetelor copiilor. Acestea contin abrazivi duri care pot eroda smaltul dintilor de lapte. De aceea, atunci cand cautati o pasta de dinti pentru copilul dumneavoastra asigurati-va ca alegeti una care este recomandata de catre Asociatia Medicilor Stomatologi din Romania. Aceste paste de dinti au fost testate pentru a putea fi folosite in siguranta.

Nu uitati, pentru a evita ingerarea unei cantitati mari de fluoruri, copiii trebuie sa expectoreze pasta de dinti dupa periaj. Daca se ingereaza o cantitate prea mare de fluorura, poate aparea starea de asa-zisa fluoroza. Daca copilul dumneavoastra este prea mic sau nu poate expectora pasta de dinti, dati-i sa foloseasca o pasta de dinti fara fluor, sa nu foloseasca pasta de dinti sau sa foloseasca doar o picatura.

Fluorul este un element care s-a dovedit a fi benefic pentru dinti. Totusi, fluorul in cantitate prea mica sau prea mare poate fi in detrimentul dintilor. Cantitatea insuficienta de fluor sau lipsa acestuia nu va intari dintii astfel incat sa ii ajute sa reziste la carii. Ingerarea in exces a fluorurii de catre copiii prescolari poate determina fluoroza dentara, ceea ce este o decolorare alba pana la maro a dintilor permanenti. Multi copii ingereaza mai multa fluorura decat constientizeaza parintii. Cunoscand sursele potentiale de fluor ale copiilor, parintii pot preveni aparitia fluorozei dentare.

CAUZELE FLUOROZEI DENTARE


– Prea multa pasta fluorizata la o varsta frageda.
– Utilizarea neadecvata a suplimentelor de fluorura.
– Sursele ascunse de fluorura din dieta copiilor.
– Copiii de 2 si 3 ani pot sa nu expectoreze pasta de dinti care contine fluorura atunci cand se spala pe dinti. In consecinta, acesti copii pot ingera o cantitate excesiva de fluor in timpul periajului. Ingerarea pastei de dinti in aceasta perioada critica a dezvoltarii dintilor permanenti este factorul cel mai mare de risc in evolutia fluorozei.
– Ingerarea neadecvata si excesiva a suplimentelor de fluorura poate contribui de asemenea la fluoroza. Pilulele cu fluorura si tabletele, precum si vitaminele fortificatoare cu fluorura nu ar trebui administrate copiilor mai mici de 6 luni. Dupa aceasta varsta, suplimentele de fluorura ar trebui date copiilor numai dupa ce s-au luat in calcul toate sursele de ingerare a fluorurii si cu recomandarea medicului pediatru sau a dentistului pediatru.

Unele alimente contin un nivel ridicat de fluorura, in special retetele pe baza de prafuri concentrate pentru copii, retetele pe baza de soia pentru copii, cerealele uscate pentru copii, spanacul crema si produsele din pui pentru copii.

RECOMANDARI. Unele bauturi contin un nivel ridicat de fluoruri, in special ceaiurile decofeinizate si sucurile din grepfrut galben. O alta sursa de fluoruri se poate gasi in bauturile racoritoare de la restaurantele fast-food, atunci cand se amesteca siropul cu apa de la reteaua orasului. Parintii pot lua urmatoarele masuri pentru a reduce riscul aparitiei fluorozei la dintii copiilor lor: folositi pasta de curatat dintii pentru copiii cu o varsta foarte frageda; puneti doar o picatura de pasta pentru copii pe periuta atunci cand se spala pe dinti; luati in calcul toate sursele de ingerare a florurii inainte de a cere suplimente de fluorura de la medicul pediatru sau dentist; evitati sa administrati orice suplimente de fluorura copiilor pana la varsta de 6 luni.
×
Subiecte în articol: copiilor copii dinţi pasta fluor fluorura