x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frana de mana in epilepsie

Frana de mana in epilepsie

15 Iul 2004   •   00:00

Epilepsia este o descarcare electrica brusca intr-o populatie de neuroni, crizele sunt dramatice pentru cel afectat si impresionante pentru cei care asista la furtuna din creierul suferinzilor.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Boala loveste indiferent ca societatea respectiva este cu grad inalt de civilizatie sau abia se taraste. Circa 5% din populatia planetei a avut cel putin o criza de epilepsie, dar daca ea nu s-a mai repetat nu inseamna ca respectivii sunt bolnavi de epilepsie, bolnavi sunt doar cei la care crizele se repeta.

Doctor Radu Rogozea, presedintele Societatii romane impotriva epilepsiei, spune ca epilepsia nu este complet developata ca manunchi de cauze, dar azi exista tratamente, care bine conduse si urmate constiincios de bolnavi reusesc sa rareasca crizele. Sunt cazuri in care cinci ani crizele n-au mai aparut si atunci oare aceasta nu inseamna vindecare? Cand primesc diagnosticul de epilepsie, peste bolnav, dar si peste familia acestuia se pravaleste un trasnet. In cazul epilepticilor, calitatea vietii e compromisa. Ca sa nu mai amintim ca viata lor intra in coltii suspansului fiindca toate aceste crize sunt imprevizibile, nu se stie cand apar. Bolnavii de epilepsie trebuie sa faca tratament de lunga durata si crizele se raresc. O serie de lucruri le sunt interzise, alcoolul de orice fel, berea, bauturile pe baza de cola, cafea, cacao, ciocolata, ness si de ceaiurile negre. Privitul la televizor trebuie sa se faca cu masura, de la minimum 3 metri distanta si de preferat cu ochelari colorati.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă