Intr-o sarcină normală, gravida ia in greutate 10-12 kilograme. Insă, in unele cazuri, in care viitoarea mămică işi satisface toate poftele alimentare, ea poate să căntărească chiar cu 22 de kilograme in plus faţă de greutatea iniţială.
Intr-o sarcină normală, gravida ia in greutate 10-12 kilograme. Insă, in unele cazuri, in care viitoarea mămică işi satisface toate poftele alimentare, ea poate să căntărească chiar cu 22 de kilograme in plus faţă de greutatea iniţială. Iar unele femei, mai ales cele care ţin mult la siluetă, se sperie in momentul cănd se urcă pe căntar. Specialiştii in obstetrică-ginecologie susţin că greutatea acumulată pe parcursul sarcinii nu constituie o problemă atăt timp căt nu apar complicaţii. Dar pentru a se menţine totuşi in formă, gravidele pot să apeleze la gimnastica specială pentru femei insărcinate.
Beneficiile exerciţiilor
"Gravidelor le este recomandată mişcarea. Insă nu la fel de dificilă ca inainte de sarcină. Doar mişcări lente, care să nu solicite prea mult organismul. Deoarece femeia insărcinată prezintă o deformare fiziologică a corpului, cauzată de dezvoltarea bebeluşului din păntecele ei", arată conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă". Gimnastica special concepută pentru gravide le ajută pe femei să suporte mai bine sarcina. Deoarece gimnastica efectuată intr-un cadru organizat le invaţă pe gravide să işi menţină o postură corectă. Ceea ce este esenţial, ţinănd cont că, pe măsură ce sarcina avansează, structurile coloanei se modifică, deplasănd centrul de greutate. Exersănd, gravida va scăpa astfel de senzaţia de disconfort, de oboseală. Gimnastica specifică femeilor insărcinate mobilizează articulaţiile şi imbunătăţeşte circulaţia săngelui, reducănd edemele şi senzaţia de picioare grele. Exerciţiile fizice ajută gravidele să ţină sub control respiraţia, in condiţiile in care sarcina presează pe diafragmă şi ingreunează respiraţia femeii insărcinate.
Complicaţii şi contraindicaţii
Gravida poate incepe programul de gimnastică după a treia lună de sarcină, cănd dezvoltarea embrionului este practic definitivată, şi poate continua pănă in momentul naşterii, in cazul in care nu apar complicaţii.
"Dacă apar complicaţii, femeia gravidă va renunţa la exerciţii fizice. Există situaţii in care orificiul extern al colului uterin (care corespunde vaginului) se poate deschide prematur. In acest caz, mişcarea poate induce un avort spontan şi de aceea medicul ii recomandă gravidei să stea tot restul sarcinii in pat", explică conf. dr Daniel Popescu. In orice caz, femeile insărcinate trebuie să obţină inainte de a merge la sala de gimnastică acordul medicului specialist. Deoarece sunt şi gravide cărora nu li se recomandă practicarea exerciţiilor de gimnastică, mişcarea punănd in pericol atăt viaţa fătului, căt şi a viitoarei mămici. Este cazul gravidelor hipertensive, cu boli cardiace.