ATENŢIE! ● H5N1, periculos
Deocamdată, specialiştii sînt de părere că, în sezonul 2008-2009, va fi
o gripă blîndă. Totuşi, ei nu exclud unele episoade epidemice. Cel mai
periculos rămîne în continuare virusul H5N1.
ATENŢIE! ● H5N1, periculos
Deocamdată, specialiştii sînt de părere că, în sezonul 2008-2009, va fi o gripă blîndă. Totuşi, ei nu exclud unele episoade epidemice. Cel mai periculos rămîne în continuare virusul H5N1.
Sezonul gripal 2008-2009 ar putea fi de “intensitate moderată”, asemănător celui din 2006-2007, susţine profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”. “Singura deosebire o reprezintă suşa care a circulat pe continentul australian, considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca potenţial element implicat într-un episod epidemic”, spune prof. dr. Streinu Cercel. Vestea bună este că această suşă este inclusă în vaccinul contra gripei recomandat în acest sezon.
VIRUSURI. În sezonul precedent, surpriza a venit de la virusurile de tipul A (H1N1), care au reprezentat 61,7%, virusurile de tip B (36%) şi de asemenea A (H3N2). Doctorul Jean-Marie Cohen, coordonatorul reţelei naţionale a Grupurilor regionale de monitorizare a gripei (GROG), citat recent de Le Monde, nu exclude ca locul acestor virusuri să fie luat de un alt virus gripal cu un puternic potenţial epidemic. De altfel, la întîlnirea din această săptămînă a celor 27 de miniştri ai Sănătăţii din ţările Uniunii Europene, în cadrul seminarului interguvernamental Eurogrippe de la Angers, s-a subliniat faptul că virusul gripei aviare H5N1 rămîne extrem de periculos, în condiţiile în care acesta va dobîndi capacitatea de a se transmite interuman. Dar, indiferent de “scenarii”, profesorul Adrian Streinu Cercel subliniază că vaccinul antigripal reprezintă soluţia cea mai bună pentru limitarea pericolului epidemiei de gripă.
Citește pe Antena3.ro