x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    17 Oct 2007   •   00:00
CANCER. Anual, peste 2.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin şi sunt depistate intre 3.500 şi 4.000 de noi cazuri, dintre care foarte puţine sunt in faze incipiente. O soluţie contra acestei forme de cancer este vaccinul, precizează prof. dr Gabriel Bănceanu (foto), vicepreşedintele Societăţii Romăne de Obstetrică şi Ginecologie. "Dacă acesta ar fi administrat la vărste tinere, atunci riscul apariţiei acestei maladii ar fi mult redus", avertizează prof. dr Bănceanu. Vaccinul presupune formarea de anticorpi şi protecţie pentru aproximativ zece ani. Cancerul de col uterin apare cănd infecţia cu papilomavirus uman devine persistentă.


CAMPANIE. Intre 15 şi 20 octombrie, Liga Romănă contra Reumatismului, Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei şi compania Sanofi-Aventis derulează campania internaţională "Să invigem fractura: află-ţi riscul de osteoporoză şi acţionează acum". Persoanele doritoare vor completa un chestionar şi işi pot măsura gratuit densitatea minerală osoară prin ultrasonografie cu osteodensimetrul. Osteoporoza sau "topirea ţesutului osos" apare cănd echilibrul dintre formarea şi distrugerea osoasă este perturbat. Cea mai gravă complicaţie este fractura la nivelul coloanei, şoldului, membrelor. Campania se desfăşoară in farmacii din mai multe oraşe.


CELULE STEM. Medicii de la Clinica I Ortopedie de la Spitalul Judeţean Timişoara au realizat o operaţie pentru refacerea unui os cu ajutorul celulelor stem, transmite Mediafax. Pacientul (24 ani) a suferit o fractură de tibie, iar osul a fost afectat de o infecţie. Ca urmare, medicii i-au indepărtat o porţiune de căţiva centimetri din os. Pentru refacerea segmentului lipsă, medicii i-au implantat pacientului celule stem multiplicate pe o ceramică specială.


ATENŢIE! Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din Romănia şi Asociaţia Romănă de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesii Asociate comunică derularea in 2007 a Subprogramului de profilaxie in patologia psihiatrică şi psihosocială, ca parte a Programului Naţional de Sănătate Mintală, finanţat de Ministerul Sănătaţii Publice (MSP). ADHD (sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie) şi tulburarea de spectru autist sunt două dintre cele mai intălnite tulburări psihologice şi psihosociale la copii şi adolescenţi.


PARACETAMOL. Laboratorul Ranbaxy Pharmacie Generique a retras un lot de 1.768.800 (termen 05/2010) comprimate de paracetamol din farmaciile din Franţa. Măsura a fost luată după ce au fost descoperite pete galben-maro pe o mare parte dintre comprimatele acestui lot.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă