x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Insulele din pancreas

Insulele din pancreas

de Florin Condurateanu    |    05 Apr 2009   •   00:00

O lungă vreme, pancreasul de numai 12-14 cm a fost considerat un organ cu misiune în digestie şi atât.



Mai târziu, un rol uriaş avându-l savantul român Nicolae Paulescu, s-a descoperit că pancreasul mai face o lucrare importantă: neutralizează zahărul din sânge prin secreţia de insulină. Paulescu demonstrează că în pancreas se produce hormonul antidiabetic.

El nu numai că a descoperit hormonul antidiabetic al pancreasului, l-a numit pancreină, l-a separat şi a obţinut un brevet. El l-a administrat pe cale orală, tratând oameni săraci. A pledat pentru trecerea la terapia cu injecţii cu insulină. În pancreas există circa un milion de mici insule de celule formate din ţesut care produce hormonul împotriva diabetului. Aceste superbe reuniri de celule producătoare de insulină ocupă doar 2% din volumul pancreasului. Diabetul este considerat un fel de boală a civilizaţiei.

Diabetul este o tulburare a metabolismului energetic. Omul modern consumă mult, mănâncă multe calorii şi se mişcă puţin, de aici apărând obezitatea care este strâns legată de diabet. De altfel, unii astronauţi americani, în timpul unei misiuni în cosmos, au fotografiat pământul. Pe aceste fotografii, apăreau ca pete luminoase marile metropole. Cineva a fost şocat de asemănarea acestor fotografii cu distribuţii de lumină şi a oraşelor cu desenele care ilustrau răspândirea diabetului. Suprapunând fotografiile din cosmos cu diagramele medicale ele se suprapuneau perfect, demonstrând că o frecvenţă mai mare a diabetului se întâlneşte în aglomeraţiile urbane.

Acad. prof. dr Ionescu Târgovişte atrage atenţia asupra unui fapt mai puţin cunoscut: diabeticul are urina dulce şi dulcele din pipi aparţine glucozei prea mari din organism.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă